Nieuws

Jaarwisseling: vier aanhoudingen provincie Groningen; Friesland onrustiger

De politie heeft in de wijk Lewenborg in Groningen de Mobiele Eenheid in moeten zetten om de brandweer bij te staan. Dat was een van de weinige gerapporteeerde meldingen van overlast in Groningen tijdens de jaarwisseling. In de hele provincie Groningen werden vier mensen aangehouden. Maar aanzienlijk onrustiger was het elders in het Noorden, vooral in Friesland.


Leestijd: 2 minuten

Jaarwisseling: vier aanhoudingen provincie Groningen; Friesland onrustiger
Jaarwisseling: vier aanhoudingen provincie Groningen; Friesland onrustiger

De Mobiele Eenheid moest afgelopen nacht aan de Meerpaal in Groningen worden ingezet. De brandweer werd daar bij bluswerkzaamheden bekogeld met vuurwerk door een groep personen, zo leek het aanvankelijk, waarna de ME werd opgeroepen ter ondersteuning.

Later vannacht meldt de politie op Twitter dat er geen sprake is geweest van geweld tegen hulpverleners. De ME is wel ter plaatse geweest. Er werd vuurwerk afgestoken, maar dit werd niet in de richting van de politie of de brandweer gegooid zoals eerder gemeld.

Tijdens de jaarwisseling werden door de politie in Groningen, Friesland en Drenthe in totaal dertien aanhoudingen verricht. De politie werd deze jaarwisseling een aantal keer bekogeld met (zwaar) vuurwerk en flessen. Vijf agenten raakten (licht-) gewond. De Mobiele Eenheid (ME) werd zeven keer ingezet, waarvan vijf keer in Friesland. In Burdaard werd traangas gebruikt.

In het begin van de avond werd de brandweer opgeroepen in verband met bluswerkzaamheden in Kollumerzwaag. Zij werden daarbij gehinderd door publiek. De ME werd ingezet om de brandweer de ruimte te geven. Hierbij werden zij bekogeld met zwaar vuurwerk.

In Echtenerbrug was er aan de Duimstraat rond 4.00 uur een grote brand op straat. Naast de brandweer kwam ook de politie ter plaatse. De voorruit van een politievoertuig raakte bij het incident beschadigd. Een grote groep mensen keerde zich bij het incident tegen de opgeroepen ME.

Rond 4.15 uur kwam de ME in actie aan de Kolkhuizerweg in Burdaard. Een grote groep personen keerde zich tegen de politie en gooide onder andere met zwaar vuurwerk naar de agenten en diensthonden. Uiteindelijk werd er – nadat er geen gehoor werd gegeven aan meerdere vorderingen – gebruik gemaakt van traangas. Een drietal agenten heeft tijdens dit incident mogelijk gehoorschade opgelopen. In Friesland zijn tot nu toe vijf personen aangehouden.

Geweld tegen politieambtenaren

“De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist”, aldus het overzicht van de politie