Nieuws

Jimmy Dijk nieuwe fractievoorzitter SP

Groninger Jimmy Dijk wordt de nieuwe fractievoorzitter van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer. Dijk is de opvolger van Lilian Marijnissen die afgelopen week bekend maakte op te stappen als fractievoorzitter.


Leestijd: 1 minuut

Foto | SP
Foto | SP

Dijk werd unaniem gekozen door de leden van zijn fractie. Ook Sandra Beckerman, ook uit Groningen, werd genoemd als mogelijke opvolger van Marijnissen.  

Dijk zat 12,5 jaar in de Groningse gemeenteraad waarvan 8 jaar als fractievoorzitter. Daarnaast was hij lid van het dagelijks bestuur van SP. De SP heeft momenteel nog maar vijf zetels in de Tweede Kamer, in 2006 waren dat er nog 25.

“Dat ik het vertrouwen krijg om leiding te geven aan deze fractie is een grote eer”, reageert Dijk. “De komende tijd staat ons veel te doen. De PVV van Wilders blijft met de VVD aanpappen. Zij blijven tegenstellingen tussen mensen op basis van afkomst maken en willen de tegenstelling tussen de werkende klasse en de graaiende klasse niet kraken. De echte tegenstelling zullen we samen moeten kraken. Dit is de strijd die we moeten voeren. Tegen tweedeling en voor herverdeling.”

Dijk ziet het als zijn missie om de politiek een plek van de werkende klasse te maken: “Een half jaar geleden werd ik benoemd tot Kamerlid. Toen ik mijn vader vroeg om daarbij aanwezig te zijn, zei hij: ‘De Tweede Kamer, dat is toch geen plek voor mij?’ Deze ene zin zegt zoveel over de afstand tussen mensen en de politiek. Ik ga alles geven om ervoor te zorgen dat dit de plek van mijn vader en onze werkende klasse wordt.”

Groninger Jimmy Dijk nieuwe fractievoorzitter SP