Nieuws

Kabinet: ‘Als we ons niet aan de regels houden, volgen draconische maatregelen’

Het kabinet gaat ons dinsdag waarschijnlijk waarschuwen voor draconische maatregelen als we ons niet aan de coronaregels houden. Dat melden Haagse bronnen na het informele Catshuisoverleg op zondag. Het lijkt erop dat er dinsdag nog geen nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt, maar een lockdown dreigt als de cijfers niet gaan dalen.


Leestijd: 1 minuut

Kabinet: ‘Als we ons niet aan de regels houden, volgen draconische maatregelen’
Kabinet: ‘Als we ons niet aan de regels houden, volgen draconische maatregelen’

Premier Rutte en coronaminister De Jonge overlegden zondagmiddag twee uur met het RIVM en andere adviseurs over de mogelijke scenario’s nadat de coronacijfers afgelopen week flink stegen. Het zou echter nog te vroeg zijn om te zien wat het effect zijn van de meest recente coronamaatregelen. Een persconferentie met nieuwe maatregelen lijkt er dan ook niet te komen. 

Ingewijden laten wel weten dat het kabinet gaat waarschuwen. Als het aantal positieve tests per dag niet gaan afnemen, dan wordt mogelijk toch een lockdown en een avondklok afgekondigd. Premier Rutte heeft eerder deze week al gezegd dat alle opties op tafel liggen. 

Op vrijdag werden meer dan 10.000 positieve coronatests geregistreerd. Op zaterdag en zondag kwamen daar gemiddeld 9.440 besmettingen per dag bij. Zaterdag en zondag werden er 476 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Er moesten in twee dagen ook tachtig patiënten naar de IC. Er liggen nu 2147 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 490 op de IC. Zaterdag en zondag nam het aantal overleden patiënten toe met 82.