Nieuws

Kappers Groningen dolblij over heropening: “Ik had hier écht op gehoopt”

Kappers in Groningen zijn dolblij over een waarschijnlijke heropening van hun zaak vanaf 2 maart. “Ik wist niet wat ik kon verwachten maar hier had ik enórm op gehoopt”, zegt Jolanda Sekuur, eigenaresse van kapsalon De Hoofdzaak in de Oude Ebbingestraat.>>


Leestijd: 2 minuten

Kappers Groningen dolblij over heropening: “Ik had hier écht op gehoopt”
Kappers Groningen dolblij over heropening: “Ik had hier écht op gehoopt”

Dat lockdown-beperkingen in een aantal sectoren worden versoepeld wordt gemeld door diverse landelijke media. Die citeren Haagse bronnen volgens welke middelbare scholen vanaf maandag 1 maart weer gedeeltelijk open mogen, maar ook dat de avondklok nog wordt verlengd met drie weken. Over kappers wordt gemeld dat deze onder strikte voorwaarden weer open kunnen vanaf 2 maart. Komende dinsdag, morgen, geeft het kabinet een toelichting op de genomen maatregelen.

Kappers dolblij

“Het lijkt er inderdaad op dat de kappers vanaf 2 maart weer open mogen, en als dat inderdaad zo is maakt dat bericht me hartstikke blij!”, zegt Jolanda Sekuur desgevraagd.

“Ik wist echt niet wat ik kon verwachten, maar ik heb hier wel enorm op gehoopt. De telefoon begint al weer behoorlijk te lopen, en mensen willen graag afspraken inplannen. Week nummer 1 is al bijna volgeboekt”.

Wel stelt het kabinet strikte voorwaarden aan heropening van de kappers, maar daar staat tegenover dat kappers al veel ervaring hebben met het plannen van afspraken.

“Mocht het inderdaad allemaal waar blijken te zijn, dan is dat hartstikke mooi nieuws. Maar daarmee is nog niet alle kou uit de lucht, want je weet niet hoe het verder gaat met het virus en wat de toekomst brengt. Maar het begin is er weer!”, aldus een opgeluchte Jolanda Sekuur.

Licht-actie

Vorige week nog, donderdag 18 februari, deden kappers ‘s avonds nog de lichten aan in hun winkels. Het ging om een symbolische actie waarmee ze aandacht vroegen voor de bijna uitzichtloze situatie waarin ze waren beland, met doorlopende kosten, geen inkomsten en uitblijvende betaling van vergoeding door de overheid.

De kapperszaken zijn al tien weken gesloten, en dat is inmiddels al langer dan tijdens de eerste lockdown.

Al die weken lopen de vaste lasten (personeel en huur) gewoon door, en zijn er geen inkomsten. Veel ondernemers hebben hun spaargeld aangesproken, maar dat valt ook niet eindeloos vol te houden. Ze zijn ook nog in afwachting van uitbetaling van de vergoeding door het kabinet.