Nieuws

Kinderhartchirurgie toch niet geconcenteerd in Groningen en Rotterdam

De rechtbank Midden-Nederland heeft een plan van minister Kuipers om kinderhartchirurgie te concentreren in Groningen en Rotterdam van tafel geveegd. Dat betekent dat kinderchirurgie vanaf oktober 2025 ook mogelijk blijft in Utrecht en Leiden/Amsterdam.


Leestijd: 1 minuut

Deze beslissing betekent niet dat Groningen alsnog dicht zou moeten, maar alleen dat kinderhartchirurgie ook mogelijk blijft in de andere steden.

De beslissing van de rechtbank komt precies een dag nadat Kinderhartchirurgie in Groningen de Langman-prijs won, vanwege de inzet van de medewerkers voor het behoud er van. Maar het besluit van de rechtbank doet niets af aan die verdiensten, want Groningen blijft gewoon open.

Wel is het besluit van de rechter met grote tevredenheid ontvangen door de ziekenhuisbesturen in Leiden, Amsterdam en Utrecht. Daar hopen ze dat er in de toekomst een inniger samenwerking komt tussen UMC’s, waarbij dan niet meer de kinderen hoeven te reizen, maar de specialisten gaan reizen/rouleren tussen de ziekenhuizen, zo meldt vandaag de NOS.