Nieuws

Knalroze flamingo gespot in De Onlanden, vlak onder de rook van Stad

In natuurgebied De Onlanden, vlak onder de rook van de stad Groningen, is afgelopen week een knalroze flamingo gespot. Een echte, heus waar. Jan van der Velde uit Hoogkerk zette de exotische vogel op de foto.


Leestijd: 1 minuut

Knalroze flamingo gespot in De Onlanden, vlak onder de rook van Stad
Knalroze flamingo gespot in De Onlanden, vlak onder de rook van Stad

Het is bijzonder dat de wilde Flamingo korte tijd in De Onlanden doorbracht. Vogelaars maakten rond woensdag melding van de waarneming. Verschillende vogelaars, die in De Onlanden normaal gesproken op zoek gaan naar bijvoorbeeld een ijsvogeltje, kwamen op de flamingo af. Onder hen dus ook Jan van der Velde. 

De flamingo is mogelijk afkomstig van een kolonie, die volgens RTV Drenthe in het Duitse Zwillbrocker Venn een thuisplaats heeft gevonden. Dat is vlak over de grens bij Groenlo in de Achterhoek. Daar is een meertje waar de flamingo’s jaarlijks broeden. Het zou gaan om de noordelijkste kolonie flamingo’s van Europa. 

In de afgelopen jaar is al een paar keer vaker een flamingo gespot in Drenthe. Dat gebeurde bij het Zuidlaardermeer, in De Onlanden, bij Beilen en bij Buinen. Toch lijkt het er niet op dat de kolonie van plan is om te verhuizen. Het kan zijn dat deze flamingo even verdwaald was. 

De flamingo zou zich niet meer ophouden in De Onlanden. Donderdag kwam er een melding van een flamingo in Harlingen. 

Foto: Jan van der Velde via Instagram