Nieuws

Kunstenaars komen met petitie: Groningen heeft te weinig ateliers

Er zijn in Groningen te weinig ateliers voor kunstenaars. Er mogen in de stad daarom geen ateliers meer verdwijnen, en de tijdelijke ateliers die er zijn, moeten permanent worden. Daarvoor pleiten verschillende kunstenaars en kunstorganisaties in de petitie ‘Zorg voor een gezond vestigingsklimaat voor de kunsten in Groningen’.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de initiatiefnemers – waaronder de Kunstenbond, de beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) en de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) – staan de ateliers in Groningen onder druk. Het zijn er te weinig, ze zijn te duur, en vaak tijdelijk.

De kunstenaars pleiten voor ‘serieuze veranderingen’. Zo moeten alle tijdelijke panden permanent worden, mogen er geen atelierruimtes meer verdwijnen en moeten er ateliers, woonateliers en broedplaatsen bij komen.

De initiatiefnemers wijzen erop dat Groningen met circa 240.000 inwoners de enige middelgrote stad in Noord-Nederland is en dat de stad met vier kunstvakopleidingen de toeleveraar voor de noordelijke kunsten is.

De petitie was woensdagochtend 277 keer ondertekend.