Nieuws

Kunstenaars maken de Papengang kleurrijker

Het is zover: de Papengang wordt opgeknapt. Wie in de komende weken langs de steeg tussen de Oosterstraat en de Peperstraat loopt, zal er kunstenaars aan het werk zien. Er worden muurschilderingen gemaakt en kunstzinnige lichten opgehangen, zodat de plek minder guur, veiliger en mooier wordt.


Leestijd: 1 minuut

Kunstenaars maken de Papengang kleurrijker
Kunstenaars maken de Papengang kleurrijker

De ingang van ons uitgaanscentrum

Voormalig nachtburgemeester Chris Garrit is een van de initiatiefnemers van het project. “Het is al jaren best een vies steegje”, zei Garrit in een eerder interview. “Veel hekwerk, best wel vervuild en donker, gewoon niet erg prettig om doorheen te lopen. Zonde, vond hij, “want het is echt een unieke straat, de ingang van ons uitgaanscentrum.” Daar moest iets aan gebeuren.

En zo geschiedde. Er werd samen met de gemeente en pandeigenaren uit de Papengang een werkgroep opgezet om de steeg een opknapbeurt te geven, zodat de steeg veiliger en prettiger wordt, ook ‘s nachts. De schilderingen moeten in november klaar zijn. Daarna wordt er kunstzinnige en kleurrijke verlichting opgehangen. Dat gebeurt samen met Lichtpunt, een Gronings bedrijf.

Wisselende exposities

De muurschilderingen die straks in de steeg te bewonderen zijn, zullen niet permanent zijn. Het idee is om er een wisselende expositie van te maken, zodat er elke drie jaar weer andere schilderingen te zien zijn. 

De Papengang dankt zijn naam aan de katholieken, de zogenaamde ‘papen’, die vroeger door het straatje liepen op weg naar de kerk.