Nieuws

Laat provincie zelf handelen bij noodsituaties Ter Apel

Als het Rijk niet haar verantwoordelijkheid neemt om asielzoekers in Ter Apel onderdak te bieden, moet de provincie Groningen de ruimte krijgen om zelf te zorgen voor onderdak, toezicht en beveiliging. De rekening moet vervolgens naar het Rijk. Dat staat in een motie die woensdag vrijwel unaniem gesteund werd door de partijen van de Provinciale Staten van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

In de motie verzoeken de partijen het provinciebestuur om bij het kabinet en leden van de Tweede Kamer aan te dringen om met structurele oplossingen te komen. Er moet volgens de partijen worden gezorgd dat asielzoekers niet meer buiten hoeven te slapen en er moeten extra veiligheidsmaatregelen worden genomen. Alleen de PVV en FvD stemden tegen.

De indieners van de motie wijzen op de woorden van staatssecretaris Eric van der Burg, die aangaf dat er vanaf half juni hoogstwaarschijnlijk weer vluchtelingen buiten moeten slapen in Ter Apel, en dat er in de nacht van 22 op 23 mei al asielzoekers op stoelen in de wachtkamer van het aanmeldcentrum hebben moeten slapen. “Het is voor ons onacceptabel dat deze situatie zich weer herhaalt.”

Ook wijzen ze op de veiligheid van bewoners en winkelend publiek in Ter Apel. “Veel inwoners uit Ter Apel en omgeving maken zich ernstig zorgen over hun veiligheid, door misdragingen van een groep overlastgevende veiligelanders.”

Het Rijk heeft de situatie volgens de indieners van de motie niet onder controle en biedt onvoldoende bijval om medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel en de gemeente Westerwolde te ondersteunen.

Om te voorkomen dat de situatie volledig uit de hand gaat lopen stellen de partijen daarom voor dat de provincie in noodgevallen zelf mag handelen.

De motie werd ingediend door de CDA, met als mede-indieners de ChristenUnie, Groninger Belang, Partij voor het Noorden en SP.