Nieuws

Leerlingen Preadinius uit Groningen trainen voor N. K. Debatteren


Leestijd: 1 minuut

Tijdens de trainingen, de regionale voorronden in november en de finale op 12 december te Leiden, nemen de scholieren het in 350 debatten tegen elkaar op. De winnende school mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.

Tijdens de training oefenen leerlingen zich in vaardigheden die tijdens een wedstrijddebat een cruciale rol spelen, zoals presentatie-, argumentatie- en luistertechnieken. Deze vaardigheden worden sinds de invoering van het Studiehuis ook in het vwo-eindexamen getoetst. De school selecteert na afloop van de training de beste leerlingen die namens de school meedoen aan het NK Scholieren 2009.

De debatvorm tijdens het toernooi is het parlementair debat, waarbij spreektijden voor beide teams gelijk zijn en inhoud, argumenten en presentatie belangrijk zijn. Bij de beoordeling van de debatten let een deskundige jury op overtuigingskracht, teamwork en presentatie. De 32 beste teams gaan door naar de finale op zaterdag 12 december in de Hooglandse Kerk in Leiden.

Ieder jaar kiest de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema dat tijdens het toernooi centraal staat. Dit jaar is in samenspraak met toernooipartners Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie voor Jeugd en Gezin, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Voedingscentrum en het Convenant Overgewicht gekozen voor het thema ‘Voeding en Maatschappij’. Gedurende het toernooi worden scholieren geconfronteerd met debatstellingen over dit thema in de meest brede zin van het woord. De deelnemers bereiden zich voor via lesmateriaal dat speciaal voor het NK Scholieren is ontwikkeld. Het NK Scholieren wordt verder ondersteund door de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden, Trouw en Eigenwijzer. Op de website van Trouw kan vanaf begin oktober geblogd worden over het thema en Eigenwijzer levert historisch materiaal over het thema.