Nieuws

Weerdiensten: “Legendarische vorstinval op komst”

We zijn een beetje murw van alle “codes rood” of oranje, en andere weerswaarschuwingen. Maar gezien de huidige kou zijn we iets meer dan normaal geïnteresseerd in weersverwachtingen. Dan valt op dat bijna alle weer-sites die we bekijken melding maken van stevige kou die ze voor komend weekend verwachten. Website weer.nl gaat daarbij het verst, en heeft een verwachting met “legendarische vorstinval op komst”. Dit is wat weer.nl er over zegt:


Leestijd: 2 minuten

Weerdiensten: “Legendarische vorstinval op komst”
Weerdiensten: “Legendarische vorstinval op komst”

“Het lijkt erop dat we vanaf het komende weekend beginnen aan een misschien wel legendarische vorstinval. IJskoude lucht vanuit Scandinavië nadert onze omgeving vanuit het noodoosten, maar de zachte lucht bij ons geeft zich niet zomaar gewonnen. Wat volgt, is een strijd die mogelijk dagenlang aanhoudt en kan ontaarden in bakken met sneeuw, maar vooral ten zuiden van de grote rivieren ook ijsregen, ijzel of gewoon regen. Het kan hierbij langdurig tot grote overlast komen.”

"De kou-inval, die zich nu in alle modelberekeningen steeds duidelijker aftekent, is al dagenlang aan de horizon zichtbaar en komt steeds dichterbij. Heel langzaam ook zien we in de verschillende modelberekeningen een duidelijker beeld ontstaan van wat er moet gaan gebeuren. Nog steeds ook is er veel onzekerheid. De verwachtingen kunnen de komende dagen nog veranderen."

Zaterdag vorst
"De wintergrens komt in de nacht naar zaterdag het noordoosten van het land binnen. In Groningen komt de temperatuur rond middernacht onder nul. Daar kan dan meteen ook al wat sneeuw vallen. Aan het begin van de ochtend is de vorstgrens tot over het midden van het land gevorderd. Daarna trekt de wintergrens nog wat verder door naar het zuiden, maar komt waarschijnlijk ergens boven Brabant en Limburg tot stilstand, om daar dan langere tijd te blijven liggen."

Veel sneeuw
“Kijken we naar de neerslag, dan is de kans op sneeuw van betekenis het grootste op zondag. In het midden en noorden van het land komt de hoofdberekening van het Europese model dan met ongeveer 20 centimeter en in het noorden 30 centimeter op de proppen. Het gemiddelde van de extra berekeningen komt in het midden van het land op 10 centimeter, in het noorden op 20 centimeter uit. Dat zijn dus behoorlijke hoeveelheden."

Bron en meer op: weer.nl

(Foto boven: sneeuw in de winter van 1979. In Groningen was die winter legendarisch. Het lijkt lastig voorstelbaar dat dat komend weekend opnieuw gaat gebeuren, maar weer.nl beweert toch echt dat er een stevig pak sneeuw aan komt).