Nieuws

Europa erkent belang Lelylijn en neemt het op in Europees transportnetwerk

De Lelylijn wordt opgenomen in het uitgebreide TEN-T netwerk. Dat hebben de ministers van Transport van de 27 lidstaten van de Europese Unie maandag besloten. Daarmee maakt de beoogde nieuwe spoorlijn kans op Europese subsidies.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek Lelylijn van start
Onderzoek Lelylijn van start

TEN-T staat voor Trans-Europees Transport Netwerk. Wegen, spoorwegen en vaarwegen die onderdeel uit maken van TEN-T voldoen allemaal aan bepaalde Europese standaarden waardoor wegverkeer, boten en treinen zich duurzaam en snel door Europa kunnen verplaatsen.

“Met dit besluit van de Transportraad staat de Lelylijn letterlijk op de kaart. Dat is een belangrijke en mooie stap op weg naar realisatie van de spoorlijn”, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). “Natuurlijk is er nog heel veel werk te doen, maar dit besluit helpt ons daarbij en daagt ons tegelijkertijd ook uit echt werk te maken van de Lelylijn.”

In het coalitieakkoord is afgesproken dat het kabinet drie miljard euro reserveert om op termijn – met medefinanciering vanuit de regio en uit Europese fondsen – de Lelylijn te kunnen aanleggen. Op dit moment wordt uitgewerkt hoe de Lelylijn kan bijdragen aan versterking van de economie, de bereikbaarheid van nieuwe woningbouwgebieden en betere internationale treinverbindingen met het noorden van Duitsland. Hoe de Lelylijn precies moet gaan lopen is nog niet besloten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat de aanleg van de Lelylijn tussen de zes en negen miljard euro zal kosten.

Niet alleen de Europese Transportministers hebben een stem als het over TEN-T gaat, ook het Europese Parlement beslist mee. De verwachting is daarom dat de opname van de Lelylijn op het TEN-T netwerk eind 2023 definitief zal zijn.