Nieuws

Lhyfe bouwt groene waterstoffabriek in Delfzijl

De Franse groene waterstofproducent Lhyfe gaat in Delfzijl een grote fabriek bouwen. De fabriek krijgt een jaarlijkse capaciteit van 200 megawatt. Daarmee kan zo’n 20.000 ton groene waterstof worden geproduceerd. Dat meldt Economie Groningen. Lhyfe koos heel bewust voor Delfzijl en de regio Groningen als vestigingsplaats. “Groningen is een voorloper op het gebied van energietransitie."


Leestijd: 2 minuten

Lhyfe bouwt groene waterstoffabriek in Delfzijl
Lhyfe bouwt groene waterstoffabriek in Delfzijl

“Delfzijl is een ideale locatie voor de productie van duurzame groene waterstof omdat het direct toegang heeft tot hernieuwbare energie van de offshore windenergiecentrales die voor de kust liggen. Groningen is een van Europa’s voorlopers als het gaat om de energietransitie. Het doel van de regio is om de leidende waterstofvallei van Noordwest-Europa te worden en een complete waardeketen op te bouwen van productie, opslag en transport van groene waterstof. We ondersteunen deze ontwikkeling volledig en zijn er trots op hier deel van uit te maken”, aldus Luc Grare, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe.

Delfzijl is de thuisbasis van een belangrijke industriële en chemische industrie en is al een grootverbruiker van waterstof als chemische grondstof. Die behoefte zal in de toekomst aanzienlijk toenemen. Lhyfe zal bedrijven kunnen ondersteunen bij hun inspanningen om koolstofarmer te worden door hen hernieuwbare groene waterstof te leveren met behulp van hernieuwbare elektriciteit uit de regio in combinatie met het elektrolyseproces.

“Hernieuwbare groene waterstof als energiedrager zal het transport van offshore opgewekte energie door het land ondersteunen, waardoor een toch al overbelast elektriciteitsnet wordt verlicht. Hierdoor zal de fabriek in Delfzijl in Lhyfe groene waterstof kunnen leveren in heel Nederland, maar ook aan potentiële afnemers in Duitsland en andere aangrenzende landen”, aldus Grare.

Lhyfe heeft de ambitie om een ​​toonaangevende Europese groene en hernieuwbare waterstofproducent te worden, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 3 GW in 2030. Om dit doel te bereiken, zet het bedrijf gedecentraliseerde waterstofecosystemen van verschillende fabrieksgroottes in heel Europa op – inclusief het Delfzijl-project. Het bedrijf zet ook nieuwe standaarden in de offshore waterstofsector, door op 22 september ’s werelds eerste proefproject voor de productie van hernieuwbare groene waterstof in te huldigen.

Over Lhyfe

Lhyfe, opgericht in Nantes in 2017, produceert en levert groene waterstof voor mobiliteit en industrie.

Foto: een groen energiepark van Lhyfe in Denemarken