Nieuws

Loppersum kleurt vrijdag roze om aandacht te vragen voor gaswinningsproblemen

In Loppersum wordt vrijdag een huis aan de Lagestraat – een beschermd dorpsaangezicht – volledig ingepakt in het roze. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor de alsmaar voortslepende gaswinningsproblemen in Groningen. De actie is opgezet door de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad, Sandra Beckerman en Chris Garrit. De initiatiefnemers hopen de druk op Den Haag op deze manier te kunnen opvoeren.


Leestijd: 1 minuut

Flink minder geld voor inlossing ereschuld dan geëist
Flink minder geld voor inlossing ereschuld dan geëist

Loppersum ligt in de kern van het aardbevingsgebied. Het huis zal om 12.30 worden ingepakt in het roze. Inwoners uit Loppersum en omstreken zijn welkom om mee te helpen en hun verhalen met elkaar te delen. De initiatiefnemers roepen daarnaast iedereen op om zijn of haar huis ook een roze tint te geven.

Hans Sulmann is de eigenaar van de woning aan de Lagestraat. Hij is ten einde raad omdat zijn aannemer zich onlangs, na twee-en-een-half jaar, heeft teruggetrokken vanwege de procedures en de stroperigheid bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Volgens de aannemer is er veel ruis, slechte communicatie en een eindeloze discussie over het kostenplaatje.

Simone van Dijken, eigenaar van een bouwbedrijf in de regio, hoort vaker verhalen zoals die van Sulmann. “Voor communicatie met de NCG moet je een lange adem hebben. NCG belooft van alles, maar komt niet na. Veel bouwers worden sceptisch.” Volgens Van Dijken ligt het probleem over het algemeen niet bij de projectleiders, maar is het de bureaucratie binnen de NCG die voor grote vertraging zorgt. Toch benadrukt ze ook dat een deel van de versterking in Loppersum juist goed verloopt, vooral als het gaat om woningen die versterkt worden volgens een standaardpakket aan maatregelen.

Groningers verdienen een crisisaanpak, vinden de initiatiefnemers van de actie van vrijdag. Inwoners moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid die gedupeerden ontzorgt, in plaats van hen met extra problemen opzadelt.