Nieuws

Maand lang winterfestijn in binnenstad: ijsbaan, reuzenrad en WinterWelVaart XL

Komende winter is de binnenstad van Groningen een maand lang het decor van een nieuw winterfestijn. Onder de noemer ‘Wintergoud’ komen er een ijsbaan, wintercafé en reuzenrad op de Grote Markt en WinterWelVaart wordt een XL-editie, met een giga wintermarkt tussen het A-kwartier en de Grote Markt.


Leestijd: 1 minuut

Volgens projectleider Ina Bakker barst het winterspektakel direct na het vertrek van Sinterklaas los: op 6 december dus. Tot 5 januari – vlak voordat de scholen weer beginnen – wordt de binnenstad omgetoverd tot het gloednieuwe winterevent Wintergoud.

Dé trekker is een grote en overdekte ijsbaan die – hoogstwaarschijnlijk – voor Vindicat komt te staan. Direct daarnaast komt dan een ‘gezellig en warm’ wintercafé waar bezoekers terecht kunnen voor een warme chocomel óf het speciale Wintergoud-biertje. Ook komen er ‘winterchalets’ op de Grote Markt, met mogelijk producten of lekkernijen van lokale partijen en Groningse ondernemers. In ieder geval wordt het ‘geen kopie van Duitse kerstmarkten’.

Het weekend van 13, 14 en 15 december is het WinterWelvaart. Maar dit keer wel een extra uitgebreide editie. “Vorig jaar waren er eigenlijk teveel mensen op een te klein stukje stad”, blikt Bakker terug. Daarom ligt er een plan voor een lange kerstmarkt, die begint bij WinterWelvaart en eindigt op de Grote Markt. Lokale winkeliers en horecagelegenheden worden betrokken bij de invulling van de markt en de kraampjes.

Een weekend later – 21 en 22 december – komt er mogelijk een ‘Rondje Oost’. Opnieuw een Kerstmarkt, maar dan eentje in de Oosterstraat, en wellicht ook Carolieweg en Gelkingestraat, zegt Bakker.

Het event Wintergoud speelt zich overigens niet alleen in de binnenstad af: ook Groningse wijken en dorpen als Haren en Ten Boer worden meegenomen in het programma. Wat daar precies staat te gebeuren, is nog niet bekend.