Nieuws

Plannen Nij Begun: miljoenen voor gemeenschapszin, onderwijs en 'fundamentele problemen'

Kwartiermaker Henk Nijboer heeft vandaag de Sociale Agenda voor Groningen en Noord-Drenthe gepresenteerd. In de plannen staat wat er gaat gebeuren met het jaarlijkse bedrag van 100 miljoen euro dat voor de gebieden gereserveerd is vanuit aardbevingsherstelprogramma Nij Begun. De plannen moeten zorgen voor een beter leven voor Groningers en Noord-Drenten.


Leestijd: 2 minuten

Henk Nijboer
Henk Nijboer

De sociale agenda werd gepresenteerd in het kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand. Nijboer overhandigde de sociale agenda aan leerlingen van de school en de kinderburgemeester van Midden-Groningen. Het idee daarachter: de kinderen vertegenwoordigen de betere toekomst die de sociale agenda moet verwezenlijken.

Ook aanwezig waren bestuurders vanuit het Rijk en de regionale overheden: minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen), gedeputeerde Susan Top (coördinerend
gedeputeerde Nij Begun) en burgemeester van Oldambt Cora-Yfke Sikkema (bestuurlijk trekker sociale agenda).

De sociale agenda komt voort uit honderden gesprekken met onder anderen inwoners, organisaties, vrijwilligers, gemeenten, Rijk en experts. Op basis van alle gesprekken zijn drie fundamenten vastgesteld, die in zestien maatrelen zijn uitgewerkt.

Gemeenschapszin en trots

Het eerste fundament: gemeenschapszin en trots. Onderdeel hiervan is dat er geïnvesteerd wordt in buurt- en dorpshuizen. Ook kunnen inwoners straks op een laagdrempelige manier budget aanvragen voor maatschappelijke, culturele en sportieve initiatieven. Ook is er geld om de Groningse en Noord-Drentse cultuur te stimuleren.

Extra lesuren op basisscholen

Een ander punt is dat er meer lesuren bijkomen voor kinderen. Voor alle kinderen komen er tenminste twee extra uren bij, en voor scholen die het nodig hebben komen er zes extra uren les beschikbaar. Op deze manier krijgen kinderen de kans een muziekinstrument te leren spelen, te sporten en zich te ontwikkelen.

‘Fundamentele problemen structureel aanpakken

Het derde fundament is ‘fundamentele problemen structureel aanpakken’. Er komen meerjarige programma’s om armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven aan te pakken, en daarnaast schulden en laaggeletterdheid tegen te gaan. Er wordt onder andere geïnvesteerd in leesvaardigheid en digitale vaardigheden.

Parlementaire enquête gaswinning

In totaal is er jaarlijks 200 miljoen beschikbaar voor Groningen en Noord-Drenthe vanuit het aardbevingsherstelprogramma Nij Begun. Nij Begun is voortgekomen uit de parlementaire enquête gaswinning. De helft van dat geld gaat naar de sociale agenda (voor zaken als zorg, welzijn en onderwijs), de andere helft is bestemd voor een economisch programma. Wat er met die miljoenen gebeurt wordt later bekend gemaakt.