Nieuws

Mogelijk stemmen in tenten tijdens Tweede Kamerverkiezingen in maart

In de gemeente Groningen komen mogelijk tenten waar in maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kan worden gestemd. Dat is nodig, omdat er een streep gaat door 20 tot 25 stemlocaties in bijvoorbeeld het UMCG en verzorgingshuizen. Dat meldt RTV Noord woensdag.


Leestijd: 1 minuut

Gemeenteraadsverkiezingen in Forum Groningen: lijsttrekkersdebat én uitslagenavond
Gemeenteraadsverkiezingen in Forum Groningen: lijsttrekkersdebat én uitslagenavond

De gemeente Groningen moet op zoek naar extra stemlocaties vanwege de coronapandemie. Tientallen stembureaus kunnen niet coronaproof gemaakt worden. Er is volgens RTV Noord nog geprobeerd om een verplichte studiedag voor scholen in te stellen, zodat daar ruimtes ontstonden, maar dat is niet gelukt. 

De gemeente gaat nu vooral inzetten op gymzalen, sporthallen en grotere buurtcentra. Waarschijnlijk komen daar zeven grote evenementententen bij op locaties rondom het stadscentrum, zoals het Hoofdstation, de Ossenmarkt, de Westerhaven en het Damsterdiep. Op andere plekken worden kleinere stembureaus samengevoegd. 

De gemeente heeft ook 250.000 rode potloden besteld, zodat iedereen met z’n eigen potlood kan stemmen. Daarnaast worden er extra stembureauleden ingezet om ervoor te zorgen dat de stemming coronaproof verloopt. 

Landelijk wordt ook gekeken of er via post kan worden gestemd en of er meerdere verkiezingsdagen komen. Zo wordt de stemming mogelijk verspreid over drie dagen.