Nieuws

Mogelijke gaswinning bedreigt werelderfgoedstatus Waddenzee

De Waddenzee loopt het risico haar status als UNESCO Werelderfgoed te verliezen door plannen voor gaswinning in het gebied. Het Werelderfgoedcomité van UNESCO heeft gezegd dat gaswinning en de status van werelderfgoed niet samen gaan. Ze hebben Nederland gevraagd om geen nieuwe gaswinning toe te staan, in het specifiek bij Ternaard.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Marketing Groningen
Foto: Marketing Groningen

De Waddenvereniging, die zich inzet voor de bescherming van de Waddenzee, voelt zich door dit bericht gesteund om gaswinning in het gebied tegen te houden. “Samen met bewoners, ondernemers en andere liefhebbers willen we laten zien dat de werelderfgoedstatus van de Waddenzee belangrijker is dan een vergunning voor de NAM,” zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging.

Nederland, Duitsland en Denemarken moeten voor 1 februari 2025 rapporteren aan UNESCO over de voortgang van hun beschermingsmaatregelen. Bij de volgende bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité wordt opnieuw bekeken welke gebieden hun status als werelderfgoed kunnen verliezen.

“We hopen dat deze internationale oproep steun geeft aan iedereen die van de Waddenzee houdt en bijdraagt aan het behoud van dit unieke natuurgebied,” aldus Petersen.

Zorgen om Waddenzee

De zorgen om de Waddenzee zijn niet nieuw. Vorig jaar werd al duidelijk dat Nederland, Duitsland en Denemarken meer moeten doen om de bijzondere waarde van het gebied te beschermen.

Naast het verzoek om geen gas te winnen, wil het VN-comité ook dat er bij het beheer van de Waddenzee rekening wordt gehouden met de nieuwste gegevens over klimaatverandering. Daarnaast vragen ze om een beoordeling van de milieueffecten van stroomkabels in de Waddenzee door de IUCN, een organisatie die natuurbescherming beoordeelt.