Nieuws

Muziektherapie werkt goed voor te vroeg geboren baby’s

Muziektherapie blijkt goed te helpen bij de ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. De muziek werkt kalmerend en stimulerend en zorgt ervoor dat het zenuwstelsel van de baby’s beter gaat functioneren. Dat blijkt uit onderzoek van Hanneke van Dokkum van het UMCG.


Leestijd: 1 minuut

Muziektherapie werkt goed voor te vroeg geboren baby’s
Muziektherapie werkt goed voor te vroeg geboren baby’s

Als kinderen geboren worden voor de dertigste week van de zwangerschap, vindt een belangrijke fase in de ontwikkeling van het brein buiten de baarmoeder plaats. Dat heeft grote gevolgen voor de neurologische ontwikkeling van het kind. 

Uit het onderzoek van Van Dokkum blijkt dat muziektherapie een positief effect kan hebben op de ontwikkeling van de baby’s. Het brein kon zowel actiever als juist minder actief worden tijdens de muziektherapie. Verder bleek dat de hoeveelheid zuurstof in het brein tijdens de muziektherapie minder schommelde dan ervoor en erna. Van Dokkum: “Muziektherapie leidt waarschijnlijk tot een verbeterde ontwikkelingsuitkomst door de activatie van het brein, stressreductie, verbeterde ouder-kind interactie en een verrijking van de omgeving met muziekgeluiden die de natuurlijke omgeving van een baby in de buik van de moeder nabootsen.”

Van Dokkum deed haar onderzoek bij de afdeling Neonatologie van het UMCG. Sinds 2018 kunnen pasgeborenen daar muziektherapie krijgen van een erkende muziektherapeut. Die kan bijvoorbeeld gitaarspelen, zingen of neuriën voor de pasgeborene. Alle kinderen konden zonder overprikkeling muziektherapie ontvangen. 

Muziektherapie zowel voor als na de geboorte

Van Dokkum pleit ervoor om muziektherapie breder in te zetten. Het bewaken van de hersenontwikkeling van te vroeg geboren kinderen moet volgens haar zowel voor als na de geboorte de hoogste prioriteit krijgen, om zo de neurologische ontwikkelingsuitkomsten van te vroeg geborenen te verbeteren.

Van Dokkum promoveerde op 8 februari aan de RUG op de resultaten van haar proefschrift. De titel van haar proefschrift is: Towards improving neurodevelopmental outcomes in preterm infants: efforts during NICU stay and beyond. Zij werkt nu in het Deventer Ziekenhuis als arts-assistent niet in opleiding tot specialist (ANIOS) Kindergeneeskunde.