Nieuws

NAM in de verkoop: vluchten Shell en ExxonMobil voor verantwoordelijkheid voor Groningen?

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) maakt zich zorgen over berichten dat Shell en ExxonMobil de NAM willen verkopen. Het lijkt er volgens Nijboer op dat de partijen proberen onder hun verantwoordelijkheid voor Groningen uit proberen te komen.


Leestijd: 1 minuut

Henk Nijboer
Henk Nijboer

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

Shell en ExxonMobil, beide voor vijftig procent eigenaar van de NAM, praten volgens persbureau Bloomberg met het Canadese Tenaz Energy over een mogelijke verkoop van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Volgens Nijboer lijkt het erop dat Shell en Exxon ervandoor gaan na miljarden aan de Groninger gaswinning te hebben verdiend. “Het lijkt erop dat Shell en Exxon NAM laten afzinken en zo proberen onder hun verantwoordelijkheid uit te komen”, zegt Nijboer in zijn vragen aan Vijlbrief. “Hoe zorgt u ervoor dat niet alleen NAM, maar ook aandeelhouders Shell en Exxon tot in lengte van jaren aansprakelijk blijven voor de schade en versterking in Groningen?”

Nijboer wil voorkomen dat de NAM in stukken wordt opgeknipt en daarmee ook de toekomstige verantwoordelijkheid voor Groningen. Hij vraagt of Vijlbrief bereid is om Shell en Exxon op het matje te roepen en juridisch vast te leggen dat zij hun financiële verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen, “nu niet en over tientallen jaren nog niet.”