Nieuws

Neerslagtekort: waterschap voert extra water aan

Omdat er afgelopen weken geen neerslag is gevallen en het ook nog eens erg warm is, heeft Waterschap Hunze en Aa’s maatregelen genomen om droogte te voorkomen. Zo is de wateraanvoer vanuit het IJsselmeer en van de Hoogeveensche Vaart verhoogd.


Leestijd: 1 minuut

Omdat de weersvoorspellingen aangeven dat er ook komende tijd geen neerslag zal vallen, is de wateraanvoer vanuit het IJsselmeer verhoogd van 10 naar 15 kuub per seconde. Dit gebeurt via het aanvoergemaal Dorkwerd vlakbij de stad Groningen.

In het zuiden van het werkgebied van het waterschap wordt er extra water aangevoerd via de Hoogeveensche Vaart. Het gaat hier om zo’n 4 kuub per seconde.

Beregenen

Vanwege de droogte wordt er ook steeds meer beregend. Om de waterstand op peil te houden is het belangrijk om te weten waar beregend wordt, zo laat het waterschap weten. Boeren en agrariërs die willen beregenen, moeten dat nu uiterlijk 48 uur van te voren doorgeven. Als de watervraag de komende tijd snel toeneemt, dan is er mogelijk niet voldoende water meer. In dat geval moet het waterschap extra maatregelen nemen zoals een (gedeeltelijk) beregeningsverbod.

Foto: Hunze en Aa’s