Zij noemen het besluit van de minister ‘onacceptabel’ en geven daarvoor drie redenen. Ten eerste noemen ze dat met het verdwijnen van de kinder- en complexe hartchirurgie niet alleen essentiële hartzorg uit het Noorden verdwijnt, maar dat het ook een gat slaat in de multidisciplinaire zorgverlening van het ziekenhuis en in de kennisopbouw en decennialange investering in kwaliteitszorg in het Noorden.
Ten tweede noemen ze de reistijd die kinderen en ouders voortaan zullen moeten afleggen voor het ondergaan van een operatie of bij eventuele complicaties. Ten slotte noemen de gemeenten dat de bereikbaarheid van de essentiële zorg voor de doelgroep hartpatiënten in het noorden in gevaar komt.
Het argument van de minister om de zorg meer te centreren, waardoor chirurgen ‘meer vlieguren’ kunnen maken, vegen ze van tafel. “Het UMCG werkt dankzij de inzet van deskundige medewerkers al jarenlang op het hoogste kwaliteitsniveau. Daar komt bij dat in het rapport ‘zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking’ drie scenario’s zijn uitgewerkt om de zorg van heel Nederland te waarborgen. In dit, door uw ministerie aangevraagde rapport is uitgegaan van toegankelijke en bereikbare zorg voor inwoners van heel Nederland. Het verrast ons dat in het uiteindelijke besluit niets met deze uitgangspunten is gedaan.”
De brief is geschreven door raadsleden van de gemeenten Oldambt, Midden-Groningen, Veendam, Westerwolde, Stadskanaal, Eemsdelta, Het Hogeland, Westerkwartier en Pekela
Nieuws
Negen Groningse gemeenten sturen brandbrief over behoud kinderhartcentrum UMCG
Negen Groningse gemeenteraden hebben een brandbrief gestuurd naar Ernst Kuiper, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met de brief roepen ze op om het kinderhartcentrum in het UMCG niet te sluiten, en daarmee de beslissing die gemaakt is terug te draaien.
Leestijd: 1 minuut