Nieuws

Nieuw in Groningen: Aardbevings Academie

Professionals in Groningen die mensen helpen die het slachtoffer zijn van de aardbevingsproblematiek kunnen voortaan een beroep doen op een digitale Aardbevings Academie.


Leestijd: 2 minuten

Nieuw in Groningen: Aardbevings Academie
Nieuw in Groningen: Aardbevings Academie

Vanaf maandag 8 maart is er voor iedere professional die werkt met mensen die geraakt zijn door de Groningse aardbevingsproblematiek een online platform beschikbaar. Dit platform met gebundelde kennis en expertise ondersteunt professionals werkzaam in zorg en welzijn, het onderwijs en de schadeversterking en schadeafhandeling. Met dit platform – de Aardbevings Academie –  willen de initiatiefnemers de professionals in het aardbevingsgebied ‘versterken’.

De situatie in het aardbevingsgebied vergt veel van professionals, die veelal ook woonachtig zijn in het gebied. Een aantal bevindt zich in een complexe positie en is zoekend naar de beste aanpak. Voor sommige van deze professionals is dit reden om te stoppen met hun werk. Uit onderzoek blijkt ook dat professionals uit het aardbevingsgebied behoefte hebben aan kennis over de sociaal-emotionele gevolgen van aardbevingen. Denk hierbij aan het vroeg signaleren van eigen stress, stress onder inwoners, handvatten om veerkracht en sociale cohesie te versterken, coaching en ontmoetingen tussen professionals om kennis te delen, fysiek, zowel online als via netwerken.

Jos Rietveld, directeur GGD Groningen, zegt: “We hebben in kaart gebracht wat de wensen en behoeften zijn van de aardbevings-professionals en hebben op basis daarvan de Aardbevings Academie ontwikkeld. Op dit platform krijgen professionals tools, kennis en inzichten afgestemd op de problematiek in hun werkveld. Ik zou tegen al die professionals willen zeggen: maak er gebruik van, haal extra kennis op en deel je inzichten. Zo kunnen we elkaar helpen versterken.” 

GGD Groningen heeft het initiatief genomen tot de Aardbevings Academie en geeft hier in samenwerking met de Hanze Hogeschool invulling aan.

Het digitale platform geeft antwoord op de wensen en behoeften die in kaart zijn gebracht. Zo worden er E-learnings, workshops, webinars en masterclasses, leernetwerken, coachingstrajecten en artikelen en onderzoeken aangeboden. Tools, kennis en inzichten waardoor professionals hun werk nog beter kunnen uitvoeren. Ook biedt het platform de mogelijkheid opgedane kennis en inzichten van professionals in het aardbevingsgebied op één centraal punt te bundelen. Het platform en het aanbod is kosteloos te gebruiken.

Meer informatie is te vinden op: www.aardbevingsacademie.nl.