Nieuws

Nieuw station voor Groningen: van 10 mei tot en met 12 juli geen of minder treinen

Binnen het project Groningen Spoorzone wordt hard gewerkt aan een vernieuwd station Groningen. De werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer: van zaterdag 10 mei tot en met zaterdag 12 juli rijden er geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. Van zaterdag 14 juni tot en met zaterdag 12 juli rijden er helemaal geen treinen van en naar station Groningen. Natuurlijk blijft Groningen goed bereikbaar; Arriva en de NS zetten treinvervangende bussen in. Treinreizigers moeten wel rekening houden met langere reistijden.


Leestijd: 3 minuten

Foto | Siese Veenstra
Foto | Siese Veenstra

Als een ‘megaklus’, zo omschrijft bouwmanager Gerrit Wessels van ProRail de hele operatie. In totaal 64 dagen lang, 24 uur per dag en 7 dagen per week wordt er met man en macht gewerkt aan het nieuwe station Groningen. Dat is op zondag 13 juli voor een groot gedeelte klaar, maar nog lang niet helemaal, zo stelt hij: het ondergrondse reizigersplein is dan open, sporen zijn vernieuwd en hebben een nieuwe plek. Station Groningen is altijd een ‘kopstation’ geweest. Dat houdt in dat een traject altijd begint of eindigt op het station. Na 12 juli kan Arriva op de trajecten van de noordelijke lijnen doorrijden. Voor de trein van NS blijft station Groningen het eindstation.

Maar voor dat het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. Operatie Groningen Spoorzone start op zaterdag 10 mei met een weekend waarin er helemaal geen treinen van en naar station Groningen rijden. Vanaf maandag 12 mei rijden de treinen van en naar Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool/Eemshaven wel weer. Er rijden dan bussen in plaats van treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. 

Monumentale perronkappen 

Op zaterdag 14 juni starten ook de ingrijpende werkzaamheden aan de westkant van het station. Dat heeft dan ook gevolgen voor treinreizigers van en naar Leeuwarden: tussen Zuidhorn en Groningen rijden bussen. De treinen naar Delfzijl en Roodeschool/Eemshaven rijden deze weken helemaal niet; Arriva zet bussen in op deze trajecten.

Tijdens de zogenoemde buitendienststelling wordt er non-stop gewerkt. Sporen worden verwijderd en er worden nieuwe sporen gelegd, er wordt een gat gegraven voor de busonderdoorgang onder het spoor en de tunnelbak wordt op z’n plek gereden. Ook de monumentale perronkappen worden teruggeplaatst en de verzakking van het spoor ter hoogte van de nieuwe Esperantotunnel wordt in deze periode definitief gerepareerd.

Veel bussen en chauffeurs


De buitendienststelling duurt 64 dagen. ‘Kon dat niet korter?’, vroegen we de bouwmanager. Helaas niet, is het antwoord. “Als we de werkzaamheden in delen hadden opgeknipt, hadden de reizigers alleen maar vaker en langer hinder ondervonden. En dat is het laatste wat je wilt.” Niet alleen de reizigers, maar ook ProRail, Arriva en de NS hebben alle belang bij een zo kort mogelijke periode, benadrukt hij. “Mensen staan er vaak niet bij stil, maar als je voor een volle Intercity vervangend busvervoer moet regelen, heb je veel bussen nodig en evenzoveel chauffeurs. Er komt nog heel wat bij kijken.”

In de nacht van zaterdag op zondag 13 juli zitten de werkzaamheden erop. Dan kunnen de treinen weer rijden en reizigers gebruikmaken van nieuwe perrons en een nieuw reizigersplein. Wat de reizigers aantreffen? Wessels neemt je alvast even mee. “Wie dan de monumentale stationshal uitloopt, komt op een heel nieuw perron. Hier vind je trappen en ook roltrappen die je naar het nieuwe ondergrondse reizigersplein leiden.” De bouwmanager trekt de vergelijking met het station van Zwolle. “Vanaf het nieuwe plein kun je met roltrappen naar het juiste perron.” Het ondergrondse plein is dan nog niet helemaal klaar maar heeft wel al een uitgang aan de zuidkant, ter hoogte van de Achterweg.

Ook ná 12 juli wordt er nog een tijd gewerkt op en rond het nieuwe station, de bouwhekken blijven dan ook nog een paar maanden staan. In 2026 worden de bushaltes naar de zuidkant verplaatst, er komt nog een onder- doorgang voor fietsers en op de vroegere plek van sporen 1, 2 en 3 komen nieuwe winkeltjes. Kijk voor meer informatie over de verschillende trajecten op operatiegroningenspoorzone.nl