Nieuws

Nieuw verhaal over slavernijverleden in Tschumipaviljoen

Vanaf dinsdag 18 februari staat een nieuw familieverhaal centraal in het Tschumipaviljoen aan het Hereplein. Stadjer Theo Rellum (1935) vertelt over zijn bijzondere familie, een geschiedenis die start in de negentiende eeuw in Suriname en via Indonesië eindigt in Nederland. Stadsdichter Myron Hamming schreef geïnspireerd door zijn verhaal een gedicht; het lichtkunstwerk van Lambert Kamps toont hieruit vanaf zonsondergang betekenisvolle woorden. Een QR-code bij het kunstwerk leidt bezoekers naar een audiofragment waarin de stadsdichter zijn gedicht voordraagt en naar het familieverhaal van de familie Rellum.


Leestijd: 1 minuut

Nieuw verhaal over slavernijverleden in Tschumipaviljoen
Nieuw verhaal over slavernijverleden in Tschumipaviljoen

“Onze achternaam Rellum is een overblijfsel van het slavernijverleden. Als de slavernij in 1863 wordt afgeschaft in Suriname, moeten alle tot slaaf gemaakte mensen een achternaam krijgen. Vermoedelijk draait de plantagebeheerder Muller zijn eigen naam gewoon om en geeft die vervolgens aan mijn betovergrootmoeder”, vertelt de 86-jarige Theo Rellum.

DichtLicht op het verleden

Kunstpunt Groningen presenteert deze winter een bijzondere versie van de installatie DichtLicht van Lambert Kamps in het glazen paviljoen op het Hereplein. DichtLicht op het verleden deelt persoonlijke verhalen van Groningers over de doorwerking van het slavernijverleden in hun (familie)leven. Iedere twee weken wisselen de gedichten elkaar af. Tot 18 maart worden er nog verhalen verteld uit een Caribische, Molukse en Javaanse familiegeschiedenis.

DichtLicht van kunstenaar Lambert Kamps (1974) is een installatie die met verlichtingsbuizen woorden ‘schrijft’. De lampen schuiven langzaam in en uit gesloten kokers. Op deze manier worden woorden uit de gedichten van Myron Hamming verbeeld. Lambert Kamps is kunstenaar en ontwerper te Groningen. Zijn werk bevindt zich op het grensvlak van kunst, architectuur en design.

DichtLicht op het verleden sluit aan bij de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden van 18 februari tot 12 september 2022 aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden.

Tschumipaviljoen

In het Tschumipaviljoen, gebouwd in 1990 in het kader van de manifestatie What a Wonderful World, worden sinds 1995 jaarlijks verschillende tijdelijke multimedia-projecten in getoond van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Door het ontwerp van het paviljoen zijn alle projecten goed zichtbaar voor iedereen die er langs komt of op de bus staat te wachten. Sinds december 2021 wordt het Tschumipaviljoen beheerd door Kunstpunt Groningen.