Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt over de Rijksstraatweg in Glimmen en de Sontweg in Groningen, krijgt vanaf maandag een boete. Op beide plekken zijn flitspalen geplaatst. De gemeente Groningen, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor aanpassen en dat de verkeersveiligheid in de gemeente Groningen verbetert.
De nieuwe flitspaal in Glimmen staat op de Rijksstraatweg ter hoogte van huisnummer 66. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/u. De flitspaal in Groningen staat op de Sontweg, bij de kruising met de Europaweg. Op de Europaweg zelf is onlangs nog een nieuwe flitspaal geplaatst, die later dit jaar aan gaat.
De gemeente Groningen en de politie dienden een aanvraag in voor de flitspalen vanwege de verkeersveiligheidsrisico’s en het hoge aantal ongevallen op deze locaties.
"De Rijksstraatweg is een drukke ontsluitingsweg die dwars door Glimmen loopt. De route wordt door weggebruikers vaak als alternatief gebruikt als het verkeer vastloopt op de A28. Door te hoge snelheden is het voor bewoners lastig om van hun erf af te komen. Kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers moeten hier vaak oversteken om van de ene naar de andere kant van het dorp te komen. Door de hoge snelheid is de kans op een ongeval groter", aldus het Openbaar Ministerie.
Op de kruising Sontweg – Europaweg wordt volgens het O.M. te hard gereden en vaak het rode licht genegeerd door bestuurders die rechtsaf slaan. Het is één van de drukste kruispunten van de stad. Het negeren van een rood verkeerslicht is hier opvallend hoog. Dat is, zeker in combinatie met kruisend fietsverkeer, een groot risico. Er gebeuren dan ook regelmatig ongevallen.
Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Vanaf 12 september krijgen alle overtreders een boete. De flitspaal op de Europaweg wordt momenteel nog getest.
De flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie is verbeterd. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.
(Boven: archieffoto van een digitale flitspaal – Wikipedia).