Nieuws

"Nieuwe Poort gaat zeker 300 miljoen euro kosten"

De Nieuwe Poort, het nieuwe muziekcentrum dat de Oosterpoort moet gaan vervangen, gaat zeker 300 miljoen euro kosten. De kosten voor de parkeergarage waren eerder niet meegerekend in de bouwkosten.


Leestijd: 1 minuut

Dat zegt wethouder Rik van Niejenhuis tegen Dagblad van het Noorden. Hij reageert daarmee op geruchten dat de investering voor de Nieuwe Poort inmiddels 380 miljoen euro bedraagt. Dat bedrag heeft hij niet gehoord.

De Nieuwe Poort vervangt de huidige Oosterpoort uit de jaren 70. Het muziekcentrum heeft z’n beste tijd gehad en renovatie ervan is nooit echt een optie geweest.

Niejenhuis verwacht nog deze maand de uitkomsten van het onderzoek dat de gemeente doet naar vier grote projecten die op stapel staan: de Nieuwe Poort, Kardinge, Martiniplaza en Museum aan de A. In het onderzoek laat de gemeente ook bekijken of de Nieuwe Poort gebouwd kan worden op het Suikerunieterrein. De uitkomst daarvan verwacht Van Niejenhuis ook deze maand. De voorkeurslocatie voor de Nieuwe Poort ligt echter achter het Hoofdstation.

Van 140 miljoen naar 268 miljoen euro

Aanvankelijk werd gesproken over een investering van 140 tot 170 miljoen euro. Dat bedrag steeg naar 220 miljoen euro. Twee jaar geleden bleek uit nieuwe berekeningen dat het nieuw te realiseren muziekcentrum 47 miljoen duurder uitviel en een investering van 268 miljoen euro zou bedragen. Dat kwam met name door prijsstijgingen in de bouw.

Donderdag is de eerste van drie publieke bijeenkomsten waarin de gemeente en de Oosterpoort bezoekers van het muziekcentrum bijpraten over de plannen en hen laten meedenken.