Nieuws

Nieuwe route voor fietsliefhebbers langs wierden in Groningen

Voor fietsliefhebbers is er een nieuwe route ontwikkeld: langs de Groningse wierden. ‘Welkom op de wierde’ is de naam van de nieuwe route, waar ook een app voor is ontwikkeld, zodat iedereen ontspannen met een routeplanner de prachtigste wierden van Groningen kan bezoeken. Ontdek alles over de geschiedenis, de bewoners en de schoonheid van de Groningse wierdendorpen. De fietsroutes gaan o.a. langs de mooiste dorpen van Groningen: Winsum en Niehove (foto boven). Maar ook langs het middeleeuwse stadje Appingedam, het mooie Westeremden van Henk Helmantel of de borg Verhildersum. Onderweg kom je door de Wierdenweetjes en Verhalen van de wierde alles te weten over dit prachtige gebied.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe route voor fietsliefhebbers langs wierden in Groningen
Nieuwe route voor fietsliefhebbers langs wierden in Groningen

De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, ook wel terpen genoemd, zijn door mensen gemaakte heuvels, waardoor men bij overstromingen droge voeten hield. Nu liggen op deze wierden de mooiste dorpen, kerkjes en pleisterplaatsen. Wie hier fietst gaat dus regelmatig heuveltje op, heuveltje af! Fietsen langs de Groninger wierden is als toeren door een openluchtmuseum: je rijdt dwars door de geschiedenis en kijkt ondertussen je ogen uit.

Leer de wierden kennen

De app attendeert je op interessante Wierdenweetjes. Wist je bijvoorbeeld dat een deel van NoordGroningen op een eiland of zelfs in zee lag? Dat er bij opgravingen een mysterieus masker, een Romeins zwaard en rituele graven zijn gevonden? Of dat Groningen het terrein was van meerdere grote kloosters?  In de ‘Verhalen van de wierde’ staan de bewoners van de wierden centraal, van toen en nu. De oorspronkelijke eigenaars van het beroemde Café Hammingh bijvoorbeeld. Of het verhaal achter Rixona, de makers van het bekende Ras patatje. Door alle uitgebreide informatie is de app veel meer dan alleen een fietsroute. Het is een naslagwerk waarbij iedere liefhebber van geschiedenis en van verhalen over het Groningse platteland zijn of haar hart kan ophalen.

De routes

Er zijn drie verschillende routes: rondom Leens en Ezinge, rondom Warffum en Middelstum, en rondom Appingedam en Loppersum. Per route zijn er twee afstanden: de ene rond de 40 kilometer, de andere rond de 55 kilometer. De routes volgen zoveel mogelijk het fietsknooppuntennetwerk. De app laat je zien waar alle bezienswaardigheden te vinden zijn, wijst je op gezellige Pleisterplaatsen, kerken en musea, overnachtingsmogelijkheden, fietsverhuur en oplaadpunten.

Mooiste dorpen

Langs de route liggen prachtige dorpen zoals Niehove, vorig jaar verkozen tot mooiste dorp van Nederland door Elsevier. Als je vanuit de lucht kijkt zie je hier de typische opbouw van een wierdendorp; de kerk op een verhoging in het midden en de straten als een stralenkrans er om heen. Winsum is onlangs verkozen tot mooiste dorp van Nederland door de ANWB. Twee van de routes komen hierlangs. Het dorp ligt op drie wierden en is prachtig gelegen aan het water.

Foto boven: Niehove (Foto: @droninger).

Download de app welkomopdewierdein de playstore of de appstore

Omschrijvingen van de diverse routes op http://groetenuitgroningen.nl/routes/welkomopdewierde