Nieuws

Nieuwe woontoren voor bijna 300 studenten aan de Vrydemalaan

Woningcorporatie Nijestee gaat aan de Vrydemalaan, vlakbij het Stadsstrand, een nieuwe woontoren bouwen met plek voor 270 studentenwoningen. De woningen worden gebouwd voor studenten van de Rijksuniversiteit. De sleutels zijn naar verwachting in september 2023 beschikbaar.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe woontoren voor bijna 300 studenten aan de Vrydemalaan
Nieuwe woontoren voor bijna 300 studenten aan de Vrydemalaan

Nieuwe bewoners
Studentenhuisvesting SSH werkt voor dit project samen met de RUG. De woonruimte komt beschikbaar voor studenten van het University College Groningen (RUG) die het Liberal Arts and Sciences-programma volgen op de Healthy Ageing Campus. De eerstejaars studenten vormen samen een internationale community, die gericht is op persoonlijke groei, inclusie en respect voor anderen. “In ons interdisciplinaire programma waar studenten leren om over de grenzen van disciplines heen te kijken, werken studenten veel samen in projecten”, vertelt Hanny Elzinga, dean van het University College Groningen. “Het ontwerp van de toren biedt alle mogelijkheden om samen te leren, samen te werken en samen te leven. Want leren gebeurt niet alleen in het leslokaal.”

Samen wonen
KENK-architecten ontwierp de woontoren, die is opgedeeld in clusters met elk een gemeenschappelijke keuken. Er komen daarnaast veel gezamenlijke voorzieningen, zoals een fietsenstalling, wasserette, studieruimten, een dakterras en een horecagelegenheid. Op die manier kunnen de bewoners op verschillende manieren samenkomen. Directeur-bestuurder Rob Donninger van de SSH: ‘’Met deze woontoren gaan wij samen met Nijestee bijdragen aan passende en betaalbare huisvesting van alle studenten in Groningen. Dit soort aanbod past uitstekend bij de ontwikkelingen in het hoger onderwijs, dit is goed voor de stad.’’

Onderdeel van een bredere ontwikkeling
Projectontwikkelaar Koopmans bouwt de woontoren met 19 verdiepingen voor Nijestee, deze wordt aangesloten op WarmteStad. De toren is één van de eerste zichtbare ontwikkelingen van de Healthy Ageing Campus, in samenwerking met de Gemeente Groningen. Algemeen directeur/bestuurder van Nijestee, Pieter Bregman, is blij met de samenwerking: “Met de komst van deze toren dragen we bij aan een gemengde wijk die bestaat uit een mix van sociale huur-, vrije sector- en koopwoningen. We bouwen de woontoren op een prachtige plek in de stad, we hopen dat de nieuwe bewoners hier met plezier mogen wonen.”

Intussen vragen wij ons af of het niet eens tijd wordt om te stoppen met de 'woontorengekte', met tal van inspiratieloze ontwerpen?