Nieuws

Nij Begun van start: aftrap programma ereschuld-miljarden

Maandagmiddag is een officiële start gemaakt aan Nij Begun: het proces waarbij het Rijk en de regio samenwerken aan het herstel en de toekomst van Groningen. Ofwel, het programma van de ereschuld-miljarden. Een paar honderd bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren kwamen in Bad Nieuweschans bijeen.


Leestijd: 1 minuut

De komende 30 jaar gaat er elk jaar 250 miljoen euro naar Groningen. Dat geld gaat naar sociale investeringen, verduurzaming en economische kansen. Daarnaast is er 750 miljoen euro beschikbaar als startkapitaal. “We leggen deze generatielange inzet vast in de wet en we monitoren er op met de Staat van Groningen”, zei staatssecretaris Hans Vijlbrief in zijn toespraak over het geld. “Dat is niet eerder gedaan. Het is jullie verzekeringspolis dat die generatielange inzet er écht gaat komen.”

Maandag is er onder meer gepraat over de verschillende agenda’s van het geld, om ervoor te zorgen dat de regio er de komende dertig jaar echt op vooruit gaat. Naast de bijeenkomst stuurde Vijlbrief ook een brief naar de Tweede Kamer waarin hij de voortgang meldt van de 50 maatregelen uit Nij Begun. Die maatregelen moeten volgens Vijlbrief in 2024 prioriteit krijgen.

Een van de maatregelen die recentelijk zijn gestart is het uitkeren van de verhoogde vergoedingen voor immateriële schade. Er is geen verschil meer binnen gezinnen of tussen volwassenen en kinderen. Daarnaast komen bewoners in de versterkingsopgave in aanmerking voor de hoogste vergoeding.

Na de officiële startbijeenkomst van maandag komt er ook nog een ‘structureel overleg’, waarin onder andere met inwoners wordt gepraat over het ereschuld-geld. Daarnaast komt er ook nog een conferentie, waar ook de bewoners van het gebied welkom zijn tussen de bestuurders en professionals. Deze agendapunten zullen later dit jaar plaatsvinden, wanneer is nog niet bekend.