Nieuws

Noodverordening Groningen Airport Eelde afgegeven

De burgemeester van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en directe omgeving. Deze wordt vanaf vanmiddag, vrijdag 19 april om 15.00 uur, van kracht.


Leestijd: 1 minuut

Aanleiding voor het afkondigen van de noodverordening is een aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR) morgen bij GAE.

In de noodverordening, die is afgekondigd door burgemeester Marcel Thijsen, is onder andere opgenomen dat het verboden is om in het aangewezen gebied voorwerpen of stoffen bij je te hebben die gebruikt kunnen worden om het hekwerk rondom het vliegveld te beschadigen. Ook is het verboden om het luchthaventerrein op illegale wijze te betreden, iemand vast te maken of vast te ketenen, en vernielingen aan te brengen.

Ook mag de Burgemeester Legroweg niet worden geblokkeerd, omdat deze essentieel is als calamiteitenroute voor hulpdiensten en voor de bereikbaarheid van zorginstellingen in de buurt.

‘Demonstreren is grondrecht’

“Demonstreren is een grondrecht”, aldus burgemeester Thijsen, “en dat zullen wij, mits het binnen de regels gebeurt, altijd faciliteren. Om die reden kan de al aangemelde demonstratie van XR zaterdag ook gewoon doorgaan.”

“Met deze noodverordening geven we wel aan dat er een rode lijn is: wegen blokkeren en het binnendringen van het luchthaventerrein is verboden. Als dat laatste gebeurt, kan niet gegarandeerd worden dat medische donorvluchten en het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter kunnen opstijgen en landen. Dat moet, voor de gezondheid van eenieder, te allen tijde gegarandeerd zijn.”

De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.