Nieuws

Noorderlingen vliegen minder dan Randstedelingen

Inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en (in mindere mate) Drenthe vliegen aanzienlijk minder dan inwoners van de Randstad. Waar Groningers gemiddeld 0,53 keer per jaar het vliegtuig pakken, pakken mensen uit Noord- en Zuid-Holland gemiddeld 0,82 keer het vliegtuig.


Leestijd: 1 minuut

Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan. Met hulp van veldwerkbureau Panel Inzicht ondervroeg de energiespecialist 2000 Nederlanders naar hun vlieggedrag.

43,6 procent van de respondenten geeft aan zelden tot nooit te vliegen. Van de ‘wel-vliegers’ gaat het in het gros van de gevallen om een jaarlijkse vakantievlucht. Al met al vliegt bijna een derde (31,5 procent) van de ondervraagden minstens eens per jaar. De helft daarvan houdt het bij een keer, de andere helft vliegt vaker. Gemiddeld genomen maken we op jaarbasis 0,75 vluchten per persoon.

Het grootste verschil tussen provincies is tussen Overijsselaren en Flevolanders: de laatstgenoemde groep stapt gemiddeld genomen twee keer zo vaak in het vliegtuig: 0,87 keer om 0,44 keer per jaar.

Wat verder opvalt is dat mannen vaker vliegen dan vrouwen (0,89 om 0,62 keer per jaar). Verder valt op dat het aantal vluchten per jaar afneemt naarmate we ouder worden. Twintigers vliegen gemiddeld 1,10 keer per jaar, zeventigplussers 0,43 keer. De voor de hand liggende drang naar avontuur van de jongere generatie zou dit verschil kunnen verklaren.