Daarvoor heeft defensie heeft niet alleen Airport Eelde op het oog; er wordt ook gekeken naar de vliegvelden van Lelystad en De Peel.
In de plannen van Defensie gaat het volgens de actievoerders om 2.300 vluchten per jaar, wat neerkomt op jaarlijks 4.600 vliegbewegingen. “Over 260 werkdagen per jaar komt er dan gemiddeld 17 maal per dag een startende of landende F-35 over met een geluidniveau van meer dan 100 dBA met pieken tot boven de 120 dBA”, zo schrijven de tegenstanders op de site.
De tegenstanders wijzen op geluidsoverlast voor de bijna 500.000 mensen die in een straal van 15 kilometer rondom het vliegveld wonen. Ook de kwetsbare natuur in het Drentsche Aa-gebied kan ernstig lijden onder het geluid.
Daarnaast noemt het actiecomité ook de hinder en overlast voor toeristische ondernemers in het gebied. Sectoren zoals innovatie en duurzame landbouw, die sterk afhankelijk zijn van een gezonde en serene leefomgeving, zouden eveneens negatieve gevolgen kunnen ervaren.
De tegenstanders noemen het een extra zorg dat de F-35’s boven het aardbevingsgebied in Groningen en Drenthe zullen vliegen. “Deze regio is al zwaar getroffen door de gevolgen van gaswinning. We maken ons zorgen over de geestelijke gezondheid van de inwoners en over de mogelijke gevolgen voor woningen en bedrijven, die door aardbevingen al kwetsbaar zijn”, zo stellen de initiatiefnemers van de campagne.
Het comité heeft zo’n dertig leden waaronder Milieu- en natuurfederatie Groningen en het Groninger Landschap. Ook verschillende toeristische ondernemers hebben zich aangesloten, zoals camping De Kleine Wereld in Onnen en Bed en Breakfast Glimmen.