Nieuws

Onderzoek slavernijgeschiedenis aan gemeenteraad gepresenteerd

Wat waren de banden van het stadsbestuur van Groningen met slavernij? Een onderzoek over die vraag wordt woensdagavond aan de gemeenteraad van Groningen gepresenteerd.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Gemeente Groningen
Foto | Gemeente Groningen

De gemeenteraad heeft zelf om dit onderzoek gevraagd. In juni 2021 nam de raad een motie aan om de rol van Groningen in de slavernij te onderzoeken, in het bijzonder de rol van het stadbestuur bij slavernij in de overzeese gebieden, waar de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de Westindische Compagnie (WIC) actief waren.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit en het Groninger Museum hebben het onderzoek uitgevoerd. Ze zijn in hun onderzoek ingegaan op de banden van het stadsbestuur met slavernij. Ook de verbanden tussen racisme en slavernij komen aan de orde, evenals het onderwerp excuses.

Rapport online beschikbaar

De onderzoekers presenteren het onderzoek ‘De slavernijgeschiedenis van Groningen’ woensdagavond aan de raad. Dat gebeurt van 18.30 uur tot 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis. De presentatie is openbaar, geïnteresseerden kunnen bij de presentatie aanwezig zijn. Na afloop is er in de Anda Kerkhovenzaal van het stadhuis gelegenheid om na te praten. Rond 19.00 komt het rapport ook online beschikbaar op de website van de gemeenteraad.