Nieuws

Onderzoek UMCG: mensen die op een operatie wachten hebben baat bij vaccinatie

Patiënten die wachten op een operatie, hebben er baat bij om voorafgaand aan hun operatie, gevaccineerd te worden tegen corona. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waar ook het UMCG bij betrokken was. Door patiënten voorafgaand aan hun operatie te vaccineren, kunnen duizenden sterfgevallen worden voorkomen, stellen de onderzoekers.


Leestijd: 1 minuut

Het onderzoek vond plaats onder ruim 140.000 chirurgische patiënten. Schelto Kruijff en Jean Paul de Vries, respectievelijk oncologisch chirurg en vaatchirurg/afdelingshoofd chirurgie in het UMCG, coördineerden het Nederlandse deel van deze studie.

Hoger sterftecijfer

Tussen de 0,6 en 1,6 procent van de patiënten raakt na een operatie besmet met het coronavirus. In de dertig dagen na hun operatie hebben zij vier tot acht keer zoveel kans om te overlijden. Patiënten van 70 jaar en ouder die een kankeroperatie ondergaan, hebben gewoonlijk een sterftecijfer van 2,8 procent, maar als ze besmet raken met het coronavirus stijgt dit percentage naar 18,6 procent.

De onderzoekers schatten in dat als het zogenoemde preoperatief vaccineren overal ter wereld wordt doorgevoerd, dit ongeveer 58.000 COVID-19-gerelateerde sterfgevallen in één jaar zou kunnen voorkomen. Dit kan met name belangrijk zijn voor lage- en middeninkomen landen zoals in Afrika en Zuid Amerika.

Aan het onderzoek werkten meer dan 15.000 chirurgen uit 1672 ziekenhuizen in 116 landen samen. Zij onderzochten de gegevens van in totaal ruim 140.000 patiënten. Het is een van 's werelds grootste en meest uitgebreide onderzoeken op gebied van chirurgie ooit.