Nieuws

Ontslagen RUG-onderzoeker Täuber krijgt wetenschappelijk onderdak in Amsterdam

Susanne Täuber werkt inmiddels als gastonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De van oorsprong Duitse onderzoeker werd na veel ophef ontslagen als universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De sectie politieke sociologie van de UvA verleent haar wetenschappelijk onderdak.


Leestijd: 1 minuut

Dat schrijft Folia, het journalistieke en onafhankelijke medium van de UvA. “Decaan Agneta Fischer van de Faculteit Maatschappij en Gedrag bevestigt de onbezoldigde en tijdelijke positie van Täuber, maar doet er verder geen mededelingen over,” luidt het artikel.

Täuber werd in maart van dit jaar ontslagen. Täuber zou ontslagen zijn omdat ze zich uitsprak tegen discriminatie van vrouwen aan de universiteit. Ook bekritiseerde ze het diversiteitsbeleid van de universiteit, waarvan ze vindt dat het averechts werkt. In mei 2019 schreef ze op basis van haar eigen ervaringen bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) een artikel in het wetenschappelijk vakblad Journal of Management Studies. Daarin beschreef ze hoe programma’s die bedoeld zijn om vrouwen vooruit te helpen, hen juist kunnen hinderen.

De kritiek viel zo slecht bij Täubers superieuren dat de universiteit haar uiteindelijk ontsloeg. De rechter keurde het ontslag goed, vooral omdat de arbeidsrelatie inmiddels te zeer was verstoord