Nieuws

Onverwacht succes: ruim 4.000 bezoekers naar online première theatervoorstelling Noord Nederlands Toneel

Temidden van alle droevige berichten uit de cultuursector valt er nu ook een onverwacht positief bericht te melden. Een première van een theatervoorstelling van een combinatie van toneel en dans van het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni trok online maar liefst ruim vierduizend bezoekers uit de hele wereld: van Canada tot Groningen en tot China. En voor wie het gemist heeft: vanavond is er weer een voorstelling.


Leestijd: 2 minuten

Onverwacht succes: ruim 4.000 bezoekers naar online première theatervoorstelling Noord Nederlands Toneel
Onverwacht succes: ruim 4.000 bezoekers naar online première theatervoorstelling Noord Nederlands Toneel

Nog nooit ging een theatervoorstelling van één van de professionele theatergezelschappen in Nederland online in première. En nog nooit had een theatervoorstelling zoveel bezoekers bij haar première als Before/After.

Deze voorstelling van NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag) kon op 14 maart vanwege de Corona-maatregelen niet in première gaan in de Stadsschouwburg Groningen en beleefde gisteren met ruim 4.000 bezoekers haar online première.

In een speciaal gebouwd innovatief online theater was de voorstelling te zien. Bezoekers uit China tot Canada praatten na in één van de bars (chatrooms) of dansten gezamenlijk tijdens de afterparty (ZOOM), nagenietend van de show.

Het speciaal door de vier gezelschappen ontworpen online theater (design Martijn Halie) opende op dinsdag 28 april haar deuren. Het grootse theaterspektakel Before/After, de nieuwste regie van Guy Weizman, kreeg een unieke première op donderdag 30 april. Met negen camera’s werd de voorstelling enkele uren voor de sluiting van de theaters opgenomen.

Een speciale editie voor online theaterpubliek voldoet precies aan de “new togheterness” waarin we nu leven, zo betoogt het NNT. In de eerste drie avonden na opening ontving het theater 10.000 bezoekers. 75% van de bezoekers aan het NITE Theater kwam uit Nederland, 25% waren bezoekers uit US, UK, tot aan Thailand, Zweden, Mexico, Litouwen en Japan.

Je waant je als bezoeker vanuit je huiskamer in een online theater. In de bar kun je samen met anderen een drankje drinken (als je op tijd bestelde zelfs NITE bier) en ervaringen delen. Publiek dwaalde door de gangen, opende deuren en ontmoette live een aantal uiteenlopende personages. Raakte men de weg kwijt? Bij de receptie zijn altijd robots aanwezig die je vriendelijk de weg zullen wijzen.

Vandaag, vrijdag 1 mei, is Before/After nog een keer te zien. Zaterdag biedt het NITE Theater een podium aan Hoketus (Asko|Schönberg) en Mechanical Ecstasy (Club Guy & Roni + Slagwerk Den Haag). De gezelschappen blijven dit podium in de toekomst gebruiken.

Kijk voor meer informatie op nite.nl/nitenights. De entree is gratis (doneren mag), aanmelden kan via nite.nl/hotel. Het NITE Theater wordt ondersteund door: Spot Groningen, Zwolse theaters, Schouwburg Amstelveen, Theater de Veste, Het Nationale Theater, TAQA Theater De Vest, Schouwburg De Lawei, Flint, Stadsschouwburg Nijmegen, Cool kunst en cultuur, Goteborg Opera&Dans, Kunstlinie Almere Flevoland, Chasse Theater, DNK Assen, Musis & Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg De Harmonie, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Parkstad Limburg Theaters.

Foto's: met dank aan het NNT