Nieuws

Provincie Groningen krijgt nieuwe gele streekbussen

Neem je komend najaar de bus? Dan kan het zomaar dat je in een gele Mercedez-Benz streekbus stapt. De bussen ogen oldschool: het ontwerp is geïnspireerd op oude GADO-bussen die in de vorige eeuw gangbaar waren. Maar ouderwets zijn ze allerminst: de bussen zijn elektrisch. ‘Een nieuwe stap naar emissievrij busvervoer.’


Leestijd: 1 minuut

Directeur OV-bureau Rosalinde Hoorweg en gedeputeerde Johan Hamster. Foto: OV-bureau Groningen Drenthe
Directeur OV-bureau Rosalinde Hoorweg en gedeputeerde Johan Hamster. Foto: OV-bureau Groningen Drenthe

De bussen zijn van Qbuzz en de eerste 35 bussen worden in gebruik genomen na de zomer. Er komen zowel streekbussen als stadsbussen.

Met de bussen willen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz gezamenlijk een bijdrage leveren aan de transitie van het openbaar vervoer naar volledig zero-emissie busvervoer. In 2030 moeten alle bussen emissievrij zijn en op groene energie rijden. “De verduurzaming van het ov vinden wij heel belangrijk. Deze bus is het startsein voor verdergaande verduurzaming van het ov in Groningen en Drenthe”, zegt Rosalinde Hoorweg, directeur OV-bureau Groningen Drenthe.

“Deze elektrische bussen zullen gefaseerd de nog rijdende dieselbussen vervangen. We zijn er trots op dat de concessie Groningen en Drenthe de meest duurzame concessie is van heel Nederland”, zegt Johan Hamster, gedeputeerde van de Provincie Groningen.

De oude GADO en DVM-bussen zijn qua uitstraling de inspiratiebron voor deze elektrische eCitaro bussen van Mercedes-Benz. De bussen zijn niet alleen milieuvriendelijker dan hun inspiratiebron, maar, zo beloven Qbuzz en OV-bureau Groningen Drenthe, ze zullen ook nog eens stiller, comfortabeler en luxer te zijn.