De struikelsteen van Samuel is te vinden voor het pand aan Folkingestraat 41. Op 4 mei zal tijdens ‘Open Joodse Huizen’ het verhaal van Samuel, Roosje Woltjer-Wilderbeek en hun dochter Lien, worden verteld in hun vroegere woonhuis. En hun verhaal is niet de enige. Verspreid door de stad zijn nog veel meer panden die hun deuren openstellen om de slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.
Elk jaar worden rond 4 mei herdenkingen geörganiseerd in huizen, winkels en scholen om de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar te maken. Naast de verhalen van gedeporteerde Joodse bewoners komen ook verhalen over mensen in het verzet en onderduikers aan bod.
Oude Kijk in ‘t Jatstraat 38: docent lichamelijke opvoeding Hans van Hessen
Tegenwoordig koop je er alle benodigdheden voor je moestuin. Maar decennia voordat de Stadsakker zich vestigde in het pand, woonde Herman (Hans) van Hessen aan Oude Kijk in ‘t Jatstraat 38.
De joodse docent lichamelijke opvoeding had een actief verenigingsleven bij onder andere de atletiekvereniging Atilla. Aan zijn ‘normale’ leven kwam een bruusk einde toen de Duitsers Nederland bezetten.
Hans dook eerst onder bij de voormalige dienstbode van zijn moeder in Paterswolde. In 1944 werd hij alsnog opgepakt. Twee maanden voor de bevrijding van het kamp waar hij eindigde, werd hij vermoord. In zijn voormalige woonhuis wordt zijn verhaal verteld.
Ganzevoortsingel 61: vanuit de zolderkamer werkte Geertje van der Molen mee aan een verzetsblad
Vanuit een zolderkamer in het pand aan Ganzevoorsingel 61 werkte schippersdochter Geertje van der Molen mee aan verzetsblad ‘het Noorderlicht’. Daarnaast hielp het lid van het Groninger communistische verzet met het verspreiden van illegale bladen en hielp ze onderduikers.
In 1941 werd Geertje opgepakt, waarna ze in het Scholtenhuis aan de Grote Markt hardhandig werd verhoord. Uiteindelijk eindigde ze in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Na haar vrijlating ging Geertje door met verzetswerk, maar ze werd opnieuw opgepakt. Geertje overleefde de oorlog en overleed in 2008. Haar verhaal wordt in het pand aan Ganzevoortsingel 61 verteld.
Het bijwonen van de herdenkingen is gratis. Klik hier voor het volledige programma.