Nieuws

Commentaar: Rutte’s visieloosheid over Groningen pijnlijk duidelijk geworden

Premier Rutte is er een tijdje prat op gegaan dat hij een man is zonder grote visies. Volgens hem “kun je maar beter naar de oogarts gaan” als je geen heldere visie hebt. Maar waar het toe kan leiden wanneer je als premier te weinig of geen visie hebt, dat werd gisteren tijdens de parlementaire enquête pijnlijk duidelijk.


Leestijd: 2 minuten

Commentaar: Rutte’s visieloosheid over Groningen pijnlijk duidelijk geworden
Commentaar: Rutte’s visieloosheid over Groningen pijnlijk duidelijk geworden

Mark Rutte liet in 2013 tijdens een lezing weten dat hij er als liberaal niets voor voelt om tot in detail voor te schrijven hoe een samenleving er over 25 jaar uit moet komen te zien. ‘Een land, een samenleving past niet in een mal’, zo stelde hij. Volgens hem is het beter om pragmatisch de problemen op te lossen.

Hij vatte zijn mening toen samen in een opmerking dat ‘visie is als een olifant die het uitzicht belemmert.’ Hij verzette zich tegen grootse visies, die het zicht ontnemen, en stond in die opvatting diametraal tegen oud-premier Joop den Uyl, die in 1973 juist had betoogd dat politici wel degelijk uitzicht moeten bieden op toekomst. „Waar visie, waar uitzicht ontbreekt, komt het volk om", aldus Den Uyl toen.

Later zou Rutte zeggen dat hij spijt had van zijn vergelijking van het hebben van een visie met een olifant die het zicht ontneemt. “Dat had ik niet moeten zeggen. Dat was stom, ik wilde alleen maar aangeven dat je altijd in staat moet zijn iets te relativeren van je eigen standpunten en te zoeken naar compromissen."

Rutte liet gisteren weten “verschrikkelijke verhalen” van Groningers te hebben gehoord, en verdrietige en vastgelopen Groningers te hebben gezien, en dat de schade- en versterkingsoperatie in Groningen “vreselijk complex” is. Nou ja: dat weten we in Groningen ook wel.

Als premier ben je nu juist de kapitein op het schip, de man die sturing geeft en zorgt dat het schip weer op koers komt.

Het mag zo zijn dat hij zijn eigen uitspraak over hoe hinderlijk visies kunnen zijn nu betreurt: gisteren, tijdens de parlementaire enquête werd pijnlijk duidelijk dat Rutte inderdaad geen duidelijke visie heeft gehad op de problematiek van de aardbevingen in Groningen. En dat hij een behendige prater is, die niet zo zeer zaken vergeet maar zaken "niet meer kan reconstrueren".

Wat dat betreft maakte staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw meer indruk. Hij heeft een duidelijke koers, wil er alles aan doen om de gaswinning te staken, het vertrouwen van de bevolking in de overheid terug te willen winnen, en liet weten razend te zijn op de NAM. Volgens Vijlbrief is er vanuit het Rijk veel te veel sprake geweest van een juridische benadering.

We zijn benieuwd welke conclusies de Tweede Kamer straks gaat trekken uit alle verhoren. Hopelijk leidt dat in elk geval tot een duidelijke visie, zeker ook op de vraag hoe je er voor kunt zorgen dat Groningers veel sneller worden gecompenseerd, huizen sneller worden versterkt en vooral wat je kunt doen tegen de verstikkende bureaucratie die in Groningen is ontstaan.

(Archieffoto: Mark Rutte tijdens een werkbezoek aan Groningen).