Nieuws

Opinie: USVA slaat plank volkomen mis met weigering beroemde theatervoorstelling in Groningen

De USVA in Groningen heeft zichzelf een zeer slechte dienst bewezen door de uitvoering van een toneelstuk van de beroemde Ierse schrijver Samuel Beckett in haar theaterzaal tegen te houden. Reden: in het toneelstuk spelen vijf mannen de hoofdrol, en daarom had de regisseur alleen mannen gevraagd om auditie te doen. En geen vrouwen. Volgens de theaterprogrammeur van de USVA is dat nu in strijd met haar beleid om zowél mannen als vrouwen kansen te geven, en daarom kan het niet dat alleen mannen worden gevraagd.


Leestijd: 2 minuten

Opinie: USVA slaat plank volkomen mis met weigering beroemde theatervoorstelling in Groningen
Opinie: USVA slaat plank volkomen mis met weigering beroemde theatervoorstelling in Groningen

Het gaat om het stuk “Waiting for Godot”, dat zou worden uitgevoerd door het Engels-sprekende theatergezelschap GUTS (Groningen University Theatre Society).

Op zich valt er veel voor te zeggen wanneer er naar wordt gestreefd om mannen en vrouwen evenveel kansen te geven, er zal in Groningen niemand zijn die dat bestrijdt. Maar je kunt ook overdrijven. Wanneer je ook vrouwen laat solliciteren naar mannenrollen, dan weet je zeker dat die vrouwen minder kans maken. Zeker wanneer de schrijver heeft laten vastleggen dat deze specifieke rollen alleen door mannen kunnen worden gespeeld.

Bovendien is het einde zoek. Het zou betekenen dat in Groningen voortaan ook mannen moeten solliciteren naar de rol van:

1. Mariken van Nieumeghen
2. Lady Mac Beth
3. Maria Stuart
4. Jeanne d’Arc
5. Julia (van Romeo en Julia).

Vervolgens zouden ook vrouwen auditie moeten doen voor de rol van:

1.    Romeo in Romeo en Julia
2.    Hamlet van William Shakespeare.
3.    Tony in de West Side Story
4.    Gijsbrecht van Amstel (Joost van den Vondel)
5.    Julius Ceasar.

Wanneer we er vanuit gaan dat de schrijvers van deze stukken hadden bedoeld dat deze rollen door mannen óf vrouwen zouden worden gespeeld, wie zijn wij dan om daar verandering in aan te brengen, en te eisen dat vanwege 'inclusiviteit' mannen naar vrouwenrollen kunnen solliciteren en vrouwen naar mannenrollen?

Dat kan misschien best een keer, voor de leuk, maar om dit als eis te stellen, dat gaat een beetje ver.

Inmiddels heeft de beslissing van de USVA al veel stof doen opwaaien, en ook in Ierland is er al aandacht voor gekomen in de pers. Cabaretier Mischa Wertheim heeft uit protest een voorstelling in Groningen geannuleerd. “Waar Beckett niet welkom is, heb ik niets te zoeken”, laat hij weten aan de UKrant.

Al met al is het een beetje lachwekkend hoe ze als dogmatische schriftgeleerden bij de USVA omgaan met het hanteren van het begrip ‘inclusiviteit’. De USVA maakt zichzelf hiermee wereldberoemd en onsterfelijk, want dit is nog nooit eerder gebeurd met een van de allerberoemdste toneelstukken.

Maar het is niet alleen grappig, maar ook verontrustend wanneer een nieuwe vorm van 'woke-denken' ook het nuchtere Groningen bereikt. De USVA doet er daarom zeer verstandig aan haar besluit terug te draaien, indachtig de in Groningen veel gehoorde en verstandige uitspraak: “Doe eem' normaal, man!”