Nieuws

Opmerkelijk klassiek én modern schilderij aangekocht voor Stadhuis Groningen

Groningen is een nieuw, opmerkelijk schilderij rijker. Het betreft een werk van de jonge in Groningen wonende schilder Egbert Modderman (33), die internationaal furore maakt met zijn stijl van schilderen. Het schilderij is door het college van B en W ‘geschonken’ aan de gemeente Groningen, ter gelegenheid van de heropening van het Stadhuis. Daar krijgt het opvallende werk een mooie plaats.


Leestijd: 2 minuten

Opmerkelijk klassiek én modern schilderij aangekocht voor Stadhuis Groningen
Opmerkelijk klassiek én modern schilderij aangekocht voor Stadhuis Groningen

Het schilderij draagt de titel ‘Hermes en Athena in Groningen’. Het is een klassieke ode aan Groningen: ondernemings¬-geest, cultuur en wetenschap én saamhorigheid zijn op eigentijdse wijze samengebald in een schilderij vol symboliek. Woensdag werd het onthuld door burgemeester Koen Schuiling en oud-wethouder Roeland van der Schaaf.

Egbert Modderman (Heerenveen, 1989) maakte het schilderij in opdracht van de gemeente Groningen. Ter ere van het vernieuwde stadhuis in 2022 is het opgehangen bij de entree van de nieuwe Raadzaal. Het schilderij meet 4 x 1,50 meter.

In een neoclassicistisch rijksmonument hoort natuurlijk een klassiek getint schilderij te hangen.

Tegen de achtergrond van de Groningse kleuren wit en groen zijn op eigentijdse wijze Griekse goden van weleer afgebeeld. In het midden Athena (de godin van de wijsheid) en Hermes (de god van de handel). Ze zijn hier in het Stadhuis zojuist een partnerschap aangegaan. Een dergelijke afbeelding van beide goden heet al sinds de klassieke oudheid een Hermathena en is sindsdien in de kunstgeschiedenis vaak als thema voorbij gekomen.

Hoe dan ook, het is de sleutel van het succes van Groningen: de samensmelting van de ondernemingsgeest (Hanzestad, industrie, handel) en het hoogwaardige onderwijs dat aan de vele kennisinstellingen wordt gegeven. Beiden hebben ze voor een groot deel de identiteit van Groningen bepaald.

Hermes en Athena worden geflankeerd door hun getuigen. Links zien we Artemis (de godin van de nacht) en haar metgezel Callisto. En rechts Apollo (de god van de dag) en zijn geliefde Hyakinthos. Eigenlijk zien we zo drie versies van een gelukkig partnerschap, zoals ze dag in dag uit nog steeds in Groningen worden gesloten.

Het aan de stad geschonken schilderij past in een traditie die al meer dan een eeuw oud is. Bij belangrijke gebeurtenissen zijn eerder in opdracht van de gemeente  kunstwerken gemaakt die sindsdien deel uitmaken van de rijke eigen collectie. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen van Otto Eerelman en tal van werken van De Ploeg die ook in het Stadhuis hangen.