Nieuws

Personeelstekorten Groningen groter dan voor corona

In oktober daalde het aantal WW-uitkeringen in Groningen met 361 (-5,6 procent) naar 6.111 uitkeringen. Daarmee vormen de uitkeringen 2,0 procent van de Groningse beroepsbevolking. Door de daling van het aantal WW-uitkeringen en een stijging van het aantal vacatures, zijn de personeelstekorten van voor corona terug.


Leestijd: 1 minuut

Personeelstekorten Groningen groter dan voor corona
Personeelstekorten Groningen groter dan voor corona

De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de commerciële dienstverlening, uitzendsector, onderwijs en detailhandel. Eind oktober 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ook ruim lager dan een jaar eerder (-31,4 procent). Sinds vijf maanden ligt de WW er weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Grotere personeelstekorten dan voor corona

Door de afname van WW-uitkeringen en toename van vacatures is het moeilijker voor werkgevers om personeel te vinden. In de eerste week van november verscheen Regio in Beeld, een jaarlijkse UWV-publicatie die de ontwikkelingen op de 35 regionale arbeidsmarkten schetst. Daaruit blijkt dat de personeelstekorten van vóór corona terug zijn, en zelfs groter zijn dan toen. 

Techniek

De regionale lijsten met kansrijke beroepen geven inzicht waar de kansen liggen voor werkzoekenden en voor welke beroepen werkgevers dus moeilijk aan kandidaten kunnen komen. In het overzicht van Groningen staan 129 kansrijke beroepen, waarvan een groot deel in de techniek.

Landelijk aantal uitkeringen onder 200.000

Eind oktober telde Nederland 199.114 WW-uitkeringen. Dat is 2,1 procent van de beroepsbevolking. Hiermee duikt het aantal WW-uitkeringen landelijk onder de 200.000 en is voor de derde maand op rij lager dan voor de coronapandemie in december 2019, toen er landelijke 223.453 uitkeringen waren. 

Vorige maand waren er 207.918 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee in oktober af met 8.804 uitkeringen (-4,2 procent). Een jaar eerder telde Nederland 278.275 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 79.161 uitkeringen (-28,4 procent). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.

UWV werkt samen met partners om werkzoekenden aan een baan te helpen in een kansrijk beroep, en ondersteunt werkgevers in het oplossen van personeelstekorten.