Nieuws

Petitie: “Energietoeslag ook voor studenten”

Volgens de jongerenorganisatie van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, moet de gemeente Groningen de energietoeslag ook beschikbaar stellen voor studenten. Om hun eis kracht bij te zetten, zijn de PvdA-jongeren een petitie gestart.


Leestijd: 1 minuut

Petitie: “Energietoeslag ook voor studenten”
Petitie: “Energietoeslag ook voor studenten”

De Jonge Socialisten wijzen op de recente uitspraak van de rechtbank in Amsterdam die oordeelde dat de gemeente Amsterdam studenten ten onrechte uitsluit voor energietoeslag.

Sinds het kabinet vorig jaar de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen aankondigde, worden studenten hiervoor uitgesloten omdat ze te ‘divers’ zouden wonen waardoor er risico bestaat op overcompensatie en het ingewikkeld is om de energietoeslag aan ze uit te keren, aldus de jongerenafdeling. Inmiddels zijn er in twee verschillende steden rechtszaken gevoerd door individuele studenten. De uitsluiting van studenten is in die gevallen volgens de rechter onrechtmatig, zo stellen de Jonge Socialisten.

Niet meer uit te leggen

Na de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam is het volgens de Jonge Socialisten Groningen niet meer uit te leggen dat studenten nog steeds worden uitgesloten van de energietoeslag. In sommige andere grote studentengemeenten zoals Nijmegen en Tilburg wordt de energietoeslag al wel uitgekeerd aan studenten, en volgens de JS Groningen moet de gemeente Groningen dit nu ook gaan doen. “Vroeg of laat veegt de rechter namelijk hier ook het beleid van tafel, dat is wat iedereen verwacht, dus uiteindelijk moet het toch”, aldus Danny Kolthof, JS-lid.

Petitie

Om hun eis kracht bij te zetten zijn de PvdA-jongeren een petitie begonnen, die ze willen indienen bij de gemeenteraad als ‘burgeragendering’.

De petitie is te vinden op de website van de Jonge Socialisten Groningen via www.groningen.js.nl/energietoeslag.