Nieuws

Pieterburen vangt eerste (piepjonge) zeehondenpup op: de vroegste ooit

Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste gewone zeehondenpup van deze zomer opgevangen. Het gaat om een piepjong zeehondje van slechts enkele dagen oud. Volgens het Zeehondencentrum werd er niet eerder zo vroeg in het seizoen een zeehondenpup opgevangen.


Leestijd: 1 minuut

In Den Helder kwam afgelopen maandag een melding binnen over een mogelijk verweesde pup in de omgeving. Het bleek om een premature pup van de gewone zeehond te gaan. Opvallend aan de pup is dat deze zijn witte harige vacht nog heeft. Doorgaans verliest de pup van de gewone zeehond deze in de baarmoeder van de moeder.

 

Volgens de richtlijnen van het Zeehondenakkoord, die in 2020 is opgesteld, is het dier 24 uur geobserveerd voordat het naar de opvang werd gebracht. Een zeehondenmoeder kan haar pup namelijk tot wel 8 uur alleen laten, zonder dat er iets aan de hand hoeft te zijn.

 

Omdat er na 24 uur observatie nog steeds geen zeehondenmoeder te zien was, is de pup meegenomen voor opvang. Daar is het beestje Kiwi gedoopt. Waarschijnlijk was het hoogstens twee dagen oud en prematuur geboren. Dat maakt hem nog erg zwak en hij wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden door de dierenartsen en intensief verzorgd. De pup is op dit moment op veilige afstand te bewonderen in het Zeehondencentrum.