Nieuws

Plaatsing ‘Stolpersteine’ in Groningen op schema; donderdag komen er 39 nieuwe bij

Het gaat naar wens wat betreft de plaatsing van Stoldpersteine in Groningen. Donderdag komen er meer van deze stenen bij, ter herinnering aan Joodse Groningers die in de oorlog werden vermoord. Deze stenen worden in het plaveisel op straat gelegd, vlak voor woningen waar ooit de slachtoffers van het naziregime woonden.


Leestijd: 1 minuut

Plaatsing ‘Stolpersteine’ in Groningen op schema; donderdag komen er 39 nieuwe bij
Plaatsing ‘Stolpersteine’ in Groningen op schema; donderdag komen er 39 nieuwe bij

Donderdag 16 mei 2019 worden in Groningen 39 nieuwe Stolpersteine geplaatst. Het merendeel van de stenen wordt gelegd in de Schilderswijk, als onderdeel van een veeljarig project waarbij uiteindelijk alle wijkgenoten worden herdacht die slachtoffer zijn geworden van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast worden die dag zes stenen gelegd in de Petrus Hendrikszstraat en de Ernst Casimirlaan. De Stolpersteine herinneren veelal aan weggevoerde en vermoorde Joodse stadgenoten, maar ook slachtoffers uit de wereld van het verzet krijgen een Stolperstein.

Alleenreizende kinderen

Bij de samenkomst voorafgaand aan de legging in het Pelstergasthuiskerk zal speciale aandacht worden besteed aan Joodse kinderen die door hun ouders vanuit Duitsland naar Nederland vooruit zijn gezonden. In veel gevallen heeft het hen niet kunnen behoeden voor deportatie. Op 16 mei zal voor een aantal van hen een Stolperstein worden gelegd.

Het Stolpersteineproject

Een Stolperstein is een klinker waarop een messingplaatje van 10 x 10 centimeter is aangebracht. Op dat plaatje zijn de naam, en geboorte- en overlijdensgegevens van het slachtoffer gestanst. Stolperstein betekent letterlijk ‘struikelsteen’, maar moet hier denkbeeldig worden opgevat. Het is een steen die je even uit je ritme haalt, die ervoor zorgt dat je een moment stilstaat bij wat zo’n 70 jaar geleden op die plek heeft plaatsgevonden. Het project is gestart in 1995, en inmiddels zijn al meer dan 60.000 steentjes geplaatst, in 1600 steden en dorpen in Europa.

Over de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen

De Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen is opgericht in 2014 en stelt zich ten doel om voor alle door naziterreur omgekomen wijkgenoten een Stolperstein te plaatsen. Samen met een grote groep vrijwilligers onderneemt de stichting de volgende activiteiten:

  • onderzoek doen naar oorlogsslachtoffers in de Schilderswijk Groningen.
  • plaatsing van Stolpersteine
  • uitdragen van het verhaal achter de steentjes, in de vorm van een onderwijsproject en publicatie van biografieën van oorlogsslachtoffers in onze wijk.
  • werven van middelen om deze activiteiten te kunnen bekostigen.

Na de legging van 16 mei a.s. zijn al 154 van de beoogde 225 steentjes geplaatst.