Nieuws

Politie kon veertig feestgangers in Gelkingestraat geen coronaboete geven

De politie kon de veertig feestgangers in de Gelkingestraat geen coronaboete geven, omdat het om een huisfeest ging. Dat bevestigt een woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling, die ook aangeeft dat dit soort ‘huisfeestjes’ nu volstrekt onacceptabel zijn.


Leestijd: 1 minuut

Drie mannen uit Groningen aangehouden vanwege grootschalige bankhelpdeskfraude
Drie mannen uit Groningen aangehouden vanwege grootschalige bankhelpdeskfraude

Dinsdagavond maakte de politie een einde aan een feestje met veertig aanwezigen. Er werden daarbij tien boetes uitgedeeld voor onder andere geluidsoverlast en het niet kunnen tonen van een ID-bewijs. De aanwezigen kregen geen boete voor het overtreden van de coronaregels, waarbij er maar enkele personen mogen samenkomen. 

Volgens de woordvoerder kan er op basis van de huidige noodverordening niet worden gehandhaafd achter de voordeur. “Het gaat bij de maximale aantallen gasten in een huis om een dringend advies. Want het is je eigen woning”, aldus de woordvoerder. Dat er achter de voordeur niet kan worden gehandhaafd door de politie, is een afweging op basis van de grondwet. “En aan die grondwet moeten we ons houden”, aldus de zegsman. 

De politie kon dus niet anders dan boetes uitdelen voor het niet kunnen tonen van een ID-bewijs of vanwege geluidsoverlast. En in dat laatste geval kun je weer niet alle aanwezigen een boete geven. “Het doel is om in dit soort gevallen de risicovolle situatie te beëindigen, oftewel het stopzetten van het feest”, zegt de woordvoerder. “Alleen als daar geen gehoor aan wordt gegeven, dan zijn er nog andere mogelijkheden.” 

De burgemeester veroordeelt het huisfeest wel. “Dit soort situaties kan niet”, zegt de woordvoerder namens de burgemeester. “Het is volstrekt onacceptabel dat je nu met dit soort aantallen mensen bij elkaar komt. Stel dat vandaag één van die veertig personen klachten krijgt. Dan moeten er tientallen anderen in quarantaine. Ze kunnen ook besmet zijn geraakt en daarmee kwetsbare anderen besmetten. Dat moet je je echt realiseren als je besluit om naar zo’n feestje te gaan. We weten dat het heel spijtig is, dat het nu gewoon even niet kan.”