Nieuws

Politiek Groningen werkt al aan vorming nieuwe coalitie Gedeputeerde Staten

Het college van Gedeputeerde Staten is gevallen. Maar de gedeputeerden gaan vandaag gewoon op de fiets of met hun auto naar hun werk en wikkelen lopende zaken af. Ze zijn demissionair en houden de winkel draaiende, totdat er een nieuw college van GS is gesmeed.


Leestijd: 1 minuut

Dat is de stand van zaken sinds de val van het huidige college, dat is gevormd uit een coalitie van BBB, Groninger Belang, ChristenUnie en PvdA. De ChristenUnie trok de stekker er uit omdat volgens fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek ( foto) de samenwerking niet werkte omdat BBB en twee Statenleden van Groninger Belang gisteren tegen een windmolenpark stemden, waar al tien jaar lang aan was gewerkt.

Wanneer de bouw van het Windmolenpark niet zou zijn doorgegaan, zou dat de provincie Groningen mogelijk enorme schadeclaims hebben opgeleverd. Maar vooral zou Groningen bekend komen te staan als onverantwoordelijk, en dat zou zo mogelijk nog schadelijker zijn, aldus de ChristenUnie

In een verklaring schrijft de ChristenUnie:

“Helaas hebben de BBB en Groninger Belang anders gekozen inzake het windmolenpark en zo de afspraken uit het coalitieakkoord en ons vertrouwen geschonden. Hiermee slaan zij af van de gezamenlijke koers die we na de verkiezingen insloegen en nemen ze een afslag die voor de ChristenUnie niet te nemen is. Wij herkennen ons niet in een samenwerking waar we soms wel en soms niet betrouwbaar zijn.“

“Het is voor ons een teleurstelling dat het niet is gelukt om samen met deze partijen de provincie te blijven besturen. Hoe het verder zal gaan in het provinciaal bestuur zal de komende weken en maanden duidelijk worden.”

Fredric Geijtenbeek, Margriet Donker – Van der Vinne, Dick Hoogers, Antrude Oudman, Johan Hamster.