Nieuws

Prinses Alexia naar Groningen? Familieleden hadden hier prachtige studententijd

De kans is reëel dat er opnieuw een lid van het Koninklijk huis in Groningen gaat studeren. Prinses Alexia heeft zich aangemeld voor een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen, al wil dat nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk komt. Dat kan ze later dit jaar nog besluiten. Maar mócht ze wel in Groningen gaan studeren, dan treedt ze in de voetsporen van meerdere familieleden. Die hadden hier een opwindende studententijd.


Leestijd: 2 minuten

Een zestal leden van de Koninklijke familie studeerde eerder in Groningen. Na Leiden, waar traditiegetrouw de troonsopvolger studeert, is Groningen dan de stad waar de meeste ‘royals’ studeerden.

Velen in Groningen zullen zich nog de prinsen Maurits en Bernhard herinneren. Zij hadden net als prinses Laurentien bijbanen in Groningen. Prins Bernhard was zelfs ondernemer en richtte in Groningen met medestudenten een taxi-bedrijf op, de ‘Ritzen-Koeriers’.

Ook sloten de royals zich aan bij Vindicat.

Prinses Christina

De eerste Van Oranje die in Groningen ging studeren was Prinses Christina. Zij kwam in 1965 naar Groningen om pedagogiek te studeren. Ze sloot zich aan bij Magna Pete,  de vereniging voor vrouwelijke studenten, die later onderdeel werd van Vindicat.

Prinses Laurentien was de tweede prinses: ze zou hier één jaar studeren. In 1986 haalt ze haar propedeuse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna ze naar Londen vertrok om verder te studeren. Tijdens dat studiejaar was ze wel lid van Vindicat.

In de jaren negentig studeerden Prins Maurits en Prins Bernhard in Groningen. Prins Maurits werd lid van Vindicat. Tijdens bijbaan in café Soestdijk ontmoette hij Prinses Marilène die aan de RUG bedrijfskunde studeerde.

Ook Prins Bernhard, de broer van Maurits, kwam in Groningen studeren, eveneens economie aan de RUG. Ook Bernhard kwam in Groningen zijn echtgenote tegen: Prinses Annette, die hier psychologie studeerde.

Foto boven: Medewerkers van café Soestdijk, onder wie Prins Maurits en zijn latere echtgenote Marilène. Deze foto hangt nog steeds in Soestdijk. Foto: Floris Prenger op X.

Ritzen Koeriers

Opmerkelijk was ook het feit dat Prins Bernhard jr. in Groningen blijk gaf van veel ondernemingszin. In het RUG-archief op de website van de RUG lezen we daarover:

“Onder leiding van drie ondernemende economiestudenten werd een ingenieus bedrijf opgezet. De OV-jaarkaart voor studenten was net ingevoerd en de drie Groningse studenten bedachten een goedkope manier om een pakketdienst te draaien: laat studenten paketten bezorgen via de trein. Studenten hadden zo werk, en de verstuurder een goedkope dienst. Dit zorgde voor veel media-aandacht, zeker vanwege de Koninklijke bijdrage. Een van de drie jonge ondernemers, opererend onder de schuilnaam Bernardt Jacobs, bleek de zoon van Prinses Margriet te zijn: Prins Bernhard junior.”

De Ritzen Koeriers, met links prins Bernhard.