Nieuws

Pro-Palestina-demonstranten mogen op Harmonieplein blijven

De protesterende studenten en docenten mogen op het plein bij het Harmoniegebouw mogen blijven zolang het protest vreedzaam verloopt en er geen verkeershinder plaatsvindt. Dit omdat de demonstratie in de openbare ruimte is. Als het allemaal rustig blijft, mogen de activisten zelfs in hun tenten blijven slapen op het plein. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.


Leestijd: 1 minuut

Tentjes

De pro-Palestinademonstranten verzamelden zich eerder vandaag, rond 11.00 uur, op het Harmonieplein. Er werden tentjes opgezet, het Aletta Jacobsbeeld werd in een Palestijnse vlag gehuld en er werden leuzen geroepen als ‘we’re saying no to genocide Groningen’, ‘Grote schande, bloed aan je handen’ en ‘Free Gaza.’ De demonstratie verloopt vreedzaam, afgezien van een paar kleine aanvaringen, zoals een omstander die een vlag afpakte van een van de demonstranten.

De demonstranten willen onder andere openheid over de samenwerkingsverbanden van de RUG met Israël en ze willen dat die samenwerkingsverbanden verbroken worden.

Vreedzaam

Als de demonstratie vreedzaam blijft, mogen de betogers dus blijven. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat. De driehoek van gemeente, politie en justitie besluiten samen wat te doen, ook in het geval dat er toch wanordelijkheden plaatsvinden. Dan wordt opnieuw beoordeeld of er moet worden ingegrepen.

In de loop van de dag trok de demonstratie steeds meer mensen. Uiteindelijk stonden er een ruim driehonderd mensen.